Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolekta vjernika Varaždinske biskupije za stradale u potresu

Varaždin (IKA)

Milostinja prikupljena na nedjelju Krštenja Gospodnjega, 10. siječnja, u čitavoj Varaždinskoj biskupiji, po odredbi varaždinskog biskupa Bože Radoša, namijenjena je Caritasu Sisačke biskupije za sve stradalnike potresa u Petrinji, Glini, Sisku i okolici.

Biskup Radoš je odmah nakon potresa uputio pismo svećenicima i vjernicima Varaždinske biskupije te ih je pozvao da se na nacionalni Dan žalosti, 2. siječnja 2021., ujedine u postu i molitvi za sve stradale i poginule u potresu. „Vjernike taj dan potaknite na osobnu i zajedničku molitvu, i u obiteljima i u našim Crkvama, podsjetivši ih da vlastito odricanje ima smisla samo ukoliko je iz ljubavi prema Bogu usmjereno prema drugima. Potaknite ih pri tom i da ono skromno čega će se taj dan postom odreći usmjere za pomoć žrtvama potresa, jer: Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu? (1 Iv 3,17)“, piše u Pismu.

Kanonik Stolnog kaptola preč. Josip Koprek predslavio je misu na blagdan Krštenja Gospodnjega u varaždinskoj katedrali. „Svi smo mi pozvani da svoju kršćansku ljubav i solidarnost posvjedočimo ne samo današnjom milostinjom nego i svih ovih dana i slijedećih tjedana i mjeseci. Da imamo i uha i sluha i srca za one koji su u nevolji, koji imaju manje od nas pa da im sa svojim, makar skromnim darom, priskočimo u pomoć. To će biti znak da smo dobro shvatili što to znači biti Isusov učenik, što to znači biti kršten. Po ljubavi ćemo biti prepoznati u svijetu da smo Isusovi“, potaknuo je preč. Koprek i na kraju slavlja pozvao vjernike na solidarnost.

Euharistija je bila prenošena putem VTV televizije, Youtube kanala Varaždinske biskupije i Facebook stranice I bit ćete mi svjedoci.