Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert o 800. obljetnici osnutka Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra

Kaptol (IKA)

U predvečerje svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u crkvi sv. Jurja u Starom Gradu u Kaptolu, u ponedjeljak 28. lipnja održan je tradicionalni Petrovski koncert „Tu es Petrus“, o 800. obljetnici ustanovljenja Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra, koji je u Starom Gradu imao sjedište.

Koncertu je prethodila zahvalna molitva prigodom 800. obljetnice. Uz biskupa Antuna Škvorčevića na koncertu su bili članovi požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, kaptolački župnik Mario Rašić i drugi svećenici, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, te drugi ljubitelji sakralne glazbe.

Komornim orkestrom ravnao je Josip Prajz, a u njegovu sastavu bili su: Marta Stanec, Jakov Šredl, Jelena Lelas, Krešimir Ivančić, Tin Reba, Ines Jagec, Valentina Mravlinčić, Višnja Sekula, Helena Janson i Kiril Naumov (violine), Filip Nemet Gužvić i Dora Palac (viole), Ana Majer i Željko Štrbac (violončela), te Igor Crnek (kontrabas). Solističke dionice izveli su sopranistica Martina Barišić, tenor Kristijan Kostić i trubač Lovro Ticl.

Izvedena su sljedeća glazbena djela: G. F. Händel, „Passacaglia“ (iz Suite u g molu, HWV 432); G. F. Händel, „Suita u D duru“ (Water Music, HWV 341 – solo: Lovro Ticl, truba); G. F. Händel, „Comfort Ye My People/Every Valley“ (recitativ i arija iz oratorija „Mesija“ – solo: Kristijan Kostić, tenor); J. S. Bach, „Passacaglia u c molu“ (BWV 582); A. Vivaldi, „Ljeto“ (III. stavak Presto); W. A. Mozart, „Mala noćna muzika“ (I. stavak Allegro); W. Gomez, „Ave Maria“, solo Martina Barišić, sopran.

Na svršetku programa u prigodnoj riječi biskup Antun podsjetio je da je ovo bio koncert u čast sv. Petra i njegovih 800 godina u našemu Požeškom kaptolu. Izrazio je uvjerenje da je u ušima slušatelja dobro odjeknulo izvrsno muziciranje orkestra i solista u snažnoj arhitekturi još neobnovljene crkve sv. Jurja, zapitavši je li dovoljno odjeknulo i u njihovim srcima ono što je glazba u njima pokrenula. Dodao je kako nas ono što navedenim putem odjekne u našem srcu i ispuni ga povezuje na svoj način s onim što je nosio Petar u srcu kad je na dan Pedesetnice bio ispunjen Duhom Svetim, i kad je zajedno s drugim učenicima bio dionik Snage koja dvije tisuće godina oživljava Crkvu kojoj je on poglavar po svojim nasljednicima, a bila je prisutna među nama i po djelovanju Kaptola sv. Petra.

Tim istim Duhom bili su ispunjeni prepošti i drugi članovi Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra dok su tijekom srednjeg vijeka služili Bogu i ljudima ponajprije u liturgiji, a onda i u onim djelatnostima koje su vršili u Kaptolu kao vjerodostojnom mjestu. Tim su Duhom bili ispunjeni i srijemski biskupi koji su tijekom 18. stoljeća u njemu imali svoje sjedište, kao i svi oni koji su se ovdje susretali sa sv. Petrom po instituciji Kaptola i po Župi u Kaptolu koja je pod njegovom zaštitom, rekao je biskup.

Ustvrdio je da je toj ispunjenosti, koju posreduju glazba i vjera ime Duh koji povezuje stoljeća i ljude u zajedništvo, koje ne možemo do kraja definirati, jer je ono Božje djelo u nama. Kazao je da se raduje onome što je ovaj koncert ostvario u nama, a napose onome što je tijekom 800 godina ostvareno ovdje u Kaptolu. Čestitao je Požeškom stolnom kaptolu sv. Petra 800. obljetnicu njegova prethodnika požeškoga Zbornog kaptola sv. Petra. Kaptolačkom pak župniku i načelniku Općine čestitao je dan zaštitnika Župe koji je ujedno i Dan Općine. Čestitao je i svim nazočnima koji vole kaptolačkog sv. Petra, naglasivši da bi lik apostolskog prvaka bez kaptolačke vjere i štovanja bio u Hrvatskoj siromašniji. Orkestru na čelu s dirigentom Josipom Prajzom i svim solistima zahvalio je što su glazbom pridonijeli da u ljudima odjekne i ispuni ih ono što je Božje i Petrovo.

Videozapisi izvedbi s koncerta dostupni su na Youtube kanalu Požeške biskupije.