Budi dio naše mreže
Izbornik

Konferencijom za medije otvorena sedma volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ u BiH

Sarajevo (IKA)

Sedma u nizu volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ na kojoj će sudjelovati 750 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, i koju na području Vrhbosanske nadbiskupije provodi Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ predstavljena je na konferenciji za medije u četvrtak, 29. rujna u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, izvijestila je KTA.

O akciji su govorili mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, dr. vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a „Ivan Pavao II.“ i Josip Milanović, koordinator akcije i djelatnik NCM-a „Ivan Pavao II.“.

Nadbiskup Vukšić zahvalio je novinarima što će svojim radom pripomoći „ovoj plemenitoj akciji koja prozvana ’72 sata’ i to intenzivnoga, mladenačkoga pomaganja u potrebi“. „Obično se ovaj način djelovanja u suvremenom razdoblju naziva ‘volontarijat’, ali kao fenomen, kao pojava u Crkvi je dragovoljno, nesebično pomaganje ljudima u potrebi, ne samo prisutno od samih početaka Crkve, nego ta vrsta djelovanja zaista pripada u sastavni dio, i to neizostavni sastavni dio pastoralnoga djelovanja i, uopće, djelovanja Katoličke Crkve“, kazao je nadbiskup Vukšić, podsjećajući da tako već na prvim stranicama novozavjetnih tekstova Svetoga pisma postoje brojni zapisi o pomaganju ljudima u potrebu i sudjelovanju u solidarnosti i njihovim mukama i poteškoćama. Istaknuo je da bi Crkva izostavljanjem takvog djelovanja bila „deficitarna na toj razini svjedočenja kršćanske ljubavi“, te da mu je osobno, kao nadbiskupu, drago što se naročito mladi u novije vrijeme aktiviraju na tom planu. Govoreći o ljudima u potrebi, kazao je da se tu na prvom mjestu radi o osobama te da nikakva pripadnost ne smije biti kriterij kada se pruža pomoć. Zahvalio je mladima koji će sudjelovati u akciji kazavši da oni utječu da „lice Crkve i lice kršćanstva bude još ljepše“.

Ravnatelj Maršić podsjetio je da Centar za mlade već 15 godina, kroz svoj program i aktivnosti ohrabruje, jača, educira tisuće mladih koji traže svoje mjesto u Bosni i Hercegovini te podsjetio na neke ovogodišnje aktivnosti koje je Centar proveo. Govorivši potom o predstojećoj volonterskoj akciji, podsjetio je da ona ove godine okuplja 750 volontera koji će u svojim župnim i lokalnim zajednicama realizirati 80 volonterskih akcija. Izrazio je radost i uputio zahvalu riječima: „U ime Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih ‘Ivan Pavao II.’ sretan sam što su mladi izabrali biti dijelom sedme akcije ’72 sata bez kompromisa’ zajedno sa svojim župnicima, voditeljima, časnim sestrama, učiteljima, nastavnicima, profesorima itd. Zahvaljujem svim mladima koji su odlučili ovaj vikend provesti čineći dobro, svim obiteljima koji će se uključili u projekt, partnerima projekta, građanima Bosne i Hercegovine koji će susresti volontere u svojim gradovima. Posebno sam zahvalan svim potrebitima koji će nam otvoriti vrata svoga doma, ugostiti volontere i zajedno s njima kroz ovu akciju stvarati ‘Raj na zemlji’, kako i glasi geslo i ovogodišnje akcije“.

Milanović je podsjetio da je „volonterska avantura“ pod nazivom „72 sata bez kompromisa“ kroz dosadašnjih šest realiziranih akcija okupila oko 5.000 volontera koji su realizirali više od 600 mini volonterskih akcija na području cijele Bosne i Hercegovine. Dodao je da će se ovogodišnja, sedma akcija „72 sata bez kompromisa“ realizirati u razdoblju od 29. rujna do 2. listopada i okupiti 750 volontera koji će u svojim župnim i lokalnim zajednicama realizirati 80 volonterskih akcija kao što su: dekorativno uređenje dječjeg školskog igrališta, posjet starih i nemoćnih, pripremanje hrane i podjela paketa za socijalno ugrožene obitelji u Posavini, čišćenje okoliša, volontiranje u dječjem vrtiću i staračkom domu, ličenje studentskog doma, šetnja s korisnicima staračkog doma i uređenje prostorija staračkog doma, uređenje crkve i crkvenog dvorišta, samostana, igrokaz za korisnike staračkog doma, razgovor djece iz osnovne škole s korisnicima staračkog doma, posjet socijalno ugroženim obiteljima, cijepanje i slaganje drva, druženje s osobama s invaliditetom, pripremanje zimnice, oslikavanje murala, prikupljanje hrane u trgovačkim centrima za korisnike pučkih kuhinja i socijalno ugrožene obitelji, prikupljanje i doniranje odjeće socijalno ugroženim obiteljima, recikliranje plastičnih boca, sudjelovanje na sportskim igrama Oaze (Udruge za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Sarajevske županije), uređivanje školskog dvorišta, duhovni program za mlade, uređivanje biskupijske knjižnice, sportske igre za mlade itd. Istaknuo je da će se mladima Vrhbosanske nadbiskupije u ovoj volonterskoj akciji prvi put pridružiti i mladi iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te se tako može reći da se akcija ove godine realizira „na razini cijele Bosne i Hercegovine“.

Na pitanje, zašto baš „72 sata“, ravnatelj Maršić kazao je da je izvorni naziv vezan uz volontersku akciju koju je prije otprilike 30-ak godina proveo jedan Centar za mlade u Njemačkoj. Kazao je da su potom mladi sudjelovali u akcijama održanim, a čiji je model potom primijenjen lokalno. Kako je pojasnio vlč. Maršić, projekt je potom zaživio i u Austriji, Švicarskoj i Sloveniji, pa su iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, nakon sudjelovanja na jednoj od tamošnjih akcija, prenijeli iskustva i primijenili ih u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Kazao je da se potom, po uzoru na djelovanje u BiH, akcija proširila i u Hrvatsku odakle su se za akciju zainteresirali odgovorni za rad s mladima. Pojasnio je da „72 sata“ predstavlja „tri dana beskompromisnog volonterskog djelovanja“ u kojem se mladi stavljaju na raspolaganje nekoj instituciji ili zajednici poput staračkog doma i slično.