Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO: Osvrti biskupa BK BiH na audijenciju s papom Franjom u Vatikanu

Vatikan (IKA/KTA)

Nakon svečane audijencije kod pape Franje u ponedjeljak, 6. svibnja u sklopu pohoda „ad limina apostolorum“, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine dali su izjave Katoličkoj tiskovnoj agenciji.

Predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić kazao je da je biskupe, prije svega, ugodno iznenadilo Papino raspoloženje koji je s njima proveo skoro sat i pol vremena, dulje nego što je očekivano. „I sama činjenica da smo toliko dugo proveli s njim u razgovoru na svoj način govori o tome koliko nas je rado slušao i koliko smo mi njega rado slušali. Isto tako, lijepa strana toga susreta je u tome što su, naravno, dominirale vrlo ozbiljne teme koje se tiču naših biskupija i naših župa i uopće društvenih situacija. Ali, istovremeno, i te ozbiljne teme su bile predstavljene uz mnogo duhovitosti, čak pokojega vica, koji je ispripovijedan i s njegove i s naše strane. Tako da je vjerojatno i ta – hajdemo tako kazati ‘lagana atmosfera’ – utjecala na to da je ostao dosta dugo“, istaknuo je nadbiskup Vukšić koji je podsjetio da je jedan od tih duhovitih trenutaka bio kada je kazao kako je kraljica Katarina Kosača-Kotromanić, prije nego li je umrla, dala napisati oporuku u kojoj je kazala da, ako se njezina djeca vrate na kršćanstvo da njima ostavlja svoje kraljevstvo, a u protivnom da kraljevstvo ostavlja Papi. „I budući da se djeca nisu vratila u kršćanstvo i budući da ih ona nikada nije poslije vidjela, kazao sam Papi da je on – rečeno na duhovit način – jedna vrsta ‘našega kralja’ također, na što se on – svi ste vidjeli – nasmijao i vrlo lijepo tu šalu također prihvatio“, kazao je nadbiskup Vukšić.

Izrazio je, također, radost da su biskupi mogli iznijeti informacije o situaciji u svojim nad/biskupijama i u župama te da su mogli čuti Papino mišljenje i savjete glede raznih tema, kao i otvorenih pitanja vezanih uz dušobrižništvo.

Potpredsjednik BK BiH mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić kazao je da je uvijek lijepo susresti se s papom Franjom te pojasnio da, kad biskupi dolaze u pohod apostolskim pragovima u Rim, onda to predstavlja ne samo dio tog službenog posjeta, nego „baš susret oca sa svojim – rekli bismo – sinovima, sa svojim suradnicima, s onima koji su poslani u određenim partikularnim Crkvama vršiti svoje pastirsko poslanje.“ „Naravno da su takvi susreti uvijek ohrabrujući, jer papa Franjo na jedan svoj neformalan način kaže doista ono što je važno za prepoznavanje sadašnjeg trenutka te za življenje i naviještanje evanđelja u sadašnjim okolnostima i situaciji“, kazao je biskup Palić dodavši da su ovi susreti upravo s papom Franjom doista i neformalni, ali – s druge strane – ispunjeni međusobnim i povjerenjima i poštovanjem i otvorenošću.

Banjolučki biskup Željko Majić kazao je da je za njega osobno ovaj susret nešto posebno i novo jer prvi put susreće papu Franju u svojstvu biskupa kojim ga je imenovao Sveti Otac Franjo prije nekoliko mjeseci. Rekao je da je susret protekao u jednom istinski obiteljskom ozračju te da je Sveti Otac pokazao da poznaje ovdašnju situaciju te također s velikim zanimanjem saslušao biskupe koji su mu govorili o stanju Katoličke Crkve u BiH te u svojim nad/biskupijama. Izvijestio je da je Svetoga Oca upoznao sa stanjem svoje Banjolučke biskupije, s posebnim naglaskom na veliki broj vjernika koji su tijekom posljednjega rata bili prisiljeni izbjeći s toga prostora. Posebno je naglasio vjernost i važnost i zahvalu Bogu za dar svećenika koji su ostali u na području biskupije i koji brinu za vjernike koji tu jesu i koji tu žele ostati.

Banjolučki pomoćni biskup Marko Semren kazao je da je posebno zadovoljan što se susret dogodio u velikoj 800-toj obljetnici Franjevačkog reda, počevši od potvrde Franjinog Pravila, preko Božića u Grecciu, primanja rana na La Verni. „Zadovoljan sam da sam mogao spomenuti i ovu milosnu okolnost o ovim velikim obljetnicama te sudjelovati u crkvenom poslanju koje je itekako bilo važno za svetog Franju, za franjevce i za sve vjernike i za samu Crkvu u kojoj djeluju franjevci. Ovo posebno naglašavam iz ove važne perspektive i karizme i franjevačke duhovnosti i – isto tako – svjesnosti i odgovornosti za čitavu Crkvu, jer Franjo je uvijek imao odgovornost za Crkvu kao što ima i Papa. A nije slučajno da je Papa vidio ovog malog redovnika koji obnavlja Crkvu. Pa u ovome kontekstu i ja gledam ovaj naš posjet Papi i njegovu očinsku širinu“, rekao je biskup Semren.