Budi dio naše mreže
Izbornik

Krčka biskupija proslavila svetkovinu svog nebeskog zaštitnika svetog Kvirina

Krk (IKA)

U krčkoj katedrali u četvrtak 4. lipnja proslavljena je svetkovina svetog Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije. Središnje misno slavlje predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji biskupâ Riječke metropolije: krčkog biskupa, domaćina, Ivice Petanjka, riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića, gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutleše te krčkog biskupa u miru Valtera Župana.

Zbog restriktivnih mjera koje su još uvijek na snazi, kao predstavnici svećenika i redovnika Krčke biskupije na misnom su slavlju sudjelovali dekani te svećenici i poglavari samostana na području Grada Krka. Kao predstavnik civilnih vlasti nazočio je gradonačelnik Krka Dario Vasilić.

Na početku mise pozdravni je govor održao biskup Petanjak. Izrazio je žaljenje što ovogodišnja svetkovina, zbog poznatih okolnosti, ne može biti proslavljena kao do sada – s mnoštvom koncelebranata, uzvanika te sudjelovanjem župljana iz svih župa. No, također, napomenuo je kako smo svi pozvani u ovoj prigodi zahvaliti Bogu i našim nebeskim zaštitnicima što je cjelokupno područje Krčke biskupije bilo pošteđeno pandemije koja je zahvatila gotovo cijeli svijet i odnijela mnoge žrtve. Pozdravio je nazočnog nadbiskupa i biskupe, a posebno predvoditelja slavlja mons. Božu Radoša, koji je rado i spremno prihvatio poziv. Zahvalio je i voditeljima trodnevnice te pozdravio sve prisutne svećenike, redovnike, redovnice i hodočasnike. Gradonačelniku Grada Krka prof. Dariju Vasiliću čestitao je dan Grada Krka.

Mons. Bože Radoš okupljenima se obratio homilijom. Danas cijela Biskupija Krk slavi svoga zaštitnika sv. Kvirina, pastira koji pazi da svako dijete koje je na putu sretno i radosno ide putem koji vodi prema dobru ‒ prema Dobrome. Sveti Kvirin svojim je životom i svojim mučeništvom ispovjedio pripadnost Bogu koji je za njega prolio svoju Krv. Oduševio se za Krista koji je tako ljubio svoje da se dao za njih do potpune predaje na drvetu križa. Nije to bilo jednokratno svjedočanstvo ljubavi nego izvor iz kojeg ljubav, poput bistrog potoka teče i snaži sve putnike, kupa ih svojom ljubavlju te ih tako sobom ispunja da su oni spremni svoje živote položiti u njegove ruke kako bi postali sjeme za drugoga. Život mučenika možemo razumjeti samo u uskom odnosu prema ‘Prvom mučeniku’. U svakom se od njih očituje čudesna Božja snaga kojom podupire slabe ljude da svjedoče ljubav kojoj nema kraja. U životu svetaca i mučenika slušamo govor Duha Oca nebeskoga, Duha Svetoga koji nam otkriva Božji put ljubavi koji teži zahvatiti sav svijet.

U trenutku Isusovog predanja u ruke Očeve, u njegovoj smrti na križu, rađa se nova obitelj. Krik umiranja postaje krikom novorođenčeta iz kojeg slijedi nebrojena četa onih koja s njim hodi u život. Po darivanju Duha Svetoga Bog nam daje da počnemo disati onako kako je on disao, da „prodišemo dobrotom, istinom, mirom, praštanjem….“. Dah života i novog disanja kroz povijest najsnažnije istječe upravo preko onih koji su snagom Kristove muke postali svjedoci – mučenici.

Tako je bilo i sa svetim Kvirinom. Duh Očev progovorio je preko njega najjače upravo onda kada je bio utamničen i ubijan. „Neka nas sveti Kvirin zagovara na životnome putu kako bismo i sami postali kanal po kojem Kristov Duh dolazi do svakog čovjeka“, rekao je biskup Radoš u homiliji.

Na kraju misnog slavlja biskupa Radoša pozdravio je postulator u kauzi za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića vlč. Saša Ilijić. Izrazio je radost što je mons. Radoš kao predvoditelj slavlja, u ovoj godini 100. obljetnice rođenja za nebo Sluge Božjega, ujedno i hodočasnik varaždinske crkve u katedralu u kojoj je grob biskupa Mahnića, koji je s ovog istog mjesta tražio i zazivao zagovor svetog mučenika – biskupa Kvirina. Zaželio je da mu biskup Mahnić izmoli jasna kršćanska načela koja će ga voditi u njegovom životu i biskupskoj službi. Pozvao ga je također da sa svojim svećenicima i vjernicima Varaždinske biskupije dođe na grob Sluge Božjega. Vlč. Ilijić uručio je zatim mons. Radošu portret biskupa Mahnića, rad akademske slikarice Eve Vukine, upravo iz Varaždinske biskupije.

Mons. Radoš s ostalim se biskupima uputio zatim na grob Sluge Božjega te predvodio molitvu.