Budi dio naše mreže
Izbornik

Logo i geslo apostolskog putovanja pape Franje na Cipar i u Grčku

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je službeni logo i geslo apostolskog putovanja pape Franje na Cipar i u Grčku, prenijela je u petak 5. studenoga hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Logo za Papin pohod Grčkoj prikazuje Crkvu poput čamca koji prelazi uzburkana mora svijeta, s Kristovim križem kao jarbolom i jedrima koje pokreće vjetar Duha Svetoga. Oblik jedara dočarava lik Pape koji dolazi kao prijatelj Grčke. Boje loga su žuta i plava – boje vatikanske zastave i Helenske Republike. Geslo je pak preuzeto iz Papine poruke za 36. svjetski dan mladih, a glasi: „Budimo sve otvoreniji Božjim iznenađenjima, jer on želi osvijetliti naš put“. Geslo izražava nadu da će Papin posjet donijeti tračak svjetla za budućnost Grčke, koja je zemlja duboko ukorijenjene vjere i slavne prošlosti te koja trenutačno doživljava posljedice pandemije i financijske krize.

Logo putovanja u Cipar prikazuje u pozadini kartu Cipra. S lijeve strane je lik Pape koji gleda sv. Barnabu, zaštitnika otoka. S desne strane je maslinova grančica vezana za žito – znakovi mira i zajedništva. U logotipu se ističu boje Vatikana i Cipra – bijela, žuta, narančasta i zelena. Iznad i ispod je na grčkom i engleskom jeziku napisano geslo putovanja „Tješite jedni druge u vjeri“. U priopćenju je objašnjeno kako je ono nadahnuto značenjem imena sv. Barnabe, koji može značiti sin poticaja ili utjehe. Ono sugerira važnost međusobne utjehe i ohrabrenja, dimenzija koja su bitne za dijalog, susret i prihvaćanje, a istaknuta su obilježja života i povijesti otoka.