Budi dio naše mreže
Izbornik

Malteški red na Svjetski dan borbe protiv trgovanja ljudima: Potrebne su učinkovitije mjere

Rim (IKA)

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, 30. srpnja, Suvereni malteški viteški red istaknuo je hitnu potrebu za koordiniranijim međunarodnim nastojanjima radi sprječavanja te pošasti, radi zaštite žrtava te radi kaznenog progona počinitelja, prenio je Vatican News.

Svjetski dan borbe protiv trgovanja ljudima ustanovila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2013. godine. Dan uoči obilježavanja veliki kancelar tog Suverenog malteškog viteškog reda Albrecht Boeselager poručio je da je „trgovanje ljudima globalni problem te stoga zahtijeva globalni odgovor“.

Prema procjeni UN-a, svake godine oko 2 milijuna muškaraca, žena i djece postanu žrtve beskrupuloznih mreža organiziranog kriminala, uključujući terorističke skupine. Žrtve većinom pripadaju ranjivim skupinama, među kojima su izbjeglice zbog ratnih sukoba, siromaštva ili prirodnih katastrofa. U takvoj situaciji bivaju oteti te lišeni dostojanstva postaju seksualno roblje, ropska radna snaga ili su potčinjeni nekom drugom obliku izrabljivanja, često navabljeni lažnim obećanjima o boljem životu.

Većinu žrtava – 70 posto, prema podacima iz 2018. godine, čine žene i djevojčice. Značajan postotak čine i migranti, posebice ilegalni.

Iako, zemlje otkrivaju i prijavljuju sve više žrtava trgovanja te osuđuju sve više trgovaca ljudima, unatoč postojanju međunarodnog pravnog okvira broj otkrivenih žrtava i sudskih presuda još uvijek je iznimno nizak – prosječno, samo u jednom od 2154 slučaja (0.047 %) došlo je do osude.

Malteški red stoga zahtijeva učinkovitije mjere protiv trgovaca ljudima poput kriminalizacije potražnje za trgovinom te se zalaže za fizičku, psihičku i pravnu zaštitu žrtava popraćenu svim potrebnim medicinskim i socijalnim uslugama.

„Današnje mjere za kazneni progon trgovaca te za zaštitu i pružanje utočišta žrtvama notorno su nedostatne i neučinkovite“, rekao je Michel Veuthey, veleposlanik Malteškog reda u Ženevi zadužen za praćenje i borbu protiv trgovanja ljudima. „Pravni instrumenti i mehanizmi postoje na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, ali nisu dorasli izazovu sve više rastuće pošasti modernog trgovanja ljudima“, dodao je.

Taj viteški red Katoličke Crkve od 2017. aktivno je angažiran u promicanju boljeg razumijevanja fenomena trgovanja ljudima. Između ostaloga, sudjeluje i intervenira na sjednicama Vijeća za ljudska prava, te na konferencija ma i webinarima koje i sam organizira.

S obzirom na ovogodišnju kulminaciju rata u Ukrajini Red je skrenuo pozornost na povećanu opasnost da izbjeglice postanu žrtve krijumčarskih krugova koji su aktivni u i oko te istočnoeuropske zemlje, što su istaknuo i UNHCR te mnoge humanitarne organizacije.

Zbog toga je Veleposlanstvo Reda u Poljskoj objavilo upozorenje sa sigurnosnim pravilima za izbjeglice koje distribuira na glavnim izlaznim pravcima iz Ukrajine gdje su također prisutni i njegovi volonteri.

U skladu s temom ovogodišnjeg Svjetskog dana „Upotreba i zloupotreba tehnologije“ fokus je na ulozi tehnologije kao alata koji može omogućiti i spriječiti trgovanje ljudima.

S globalnim širenjem korištenja tehnologije, među ostalim i zbog pandemije koronavirusne bolesti, zločin trgovanja ljudima osvojio je virtualni prostor. Internet i digitalne platforme nude brojne alate za vrbovanje, iskorištavanje i kontrolu žrtava; poput organiziranja prijevoza i smještaja, oglašavanja žrtava i pristupa potencijalnim klijentima; komunikacije među počiniteljima, i sakrivanja prihoda – uz veću brzinu, ekonomičnost i anonimnost. Štoviše, tehnologija omogućuje zločinačkim organizacijama međunarodno djelovanje, u različitim jurisdikcijama te lakše izbjegavanje otkrivanja.

Međutim, kako je istaknuo Ured UN-a za droge i kriminal (UNODOC), u korištenju tehnologije također leži velika prilika za pomoć u istragama i rasvjetljavanju modusa operandi mreža trgovaca; poboljšanje kaznenog progona putem digitalnih dokaza da bi se olakšao položaj žrtava u kaznenim postupcima; i pružanje usluga podrške preživjelima. Aktivnosti prevencije i podizanja svijesti o sigurnom korištenju interneta i društvenih medija također bi mogle pomoći u ublažavanju rizika da ljudi postanu žrtve trgovine putem interneta, objavio je Vatican News.