Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa polnoćka u Krašiću

Krašić (IKA)

Misu polnoćku na Božić u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predslavio je župnik Ivan Vučak.

„Vrijeme u kojem se sada nalazimo stavlja nas na kušnju, stavlja nas na ispit vjere“, rekao je vlč. Vučak u homiliji, dodavši da je potrebno zapitati se: „Kojim putem ću krenuti i kamo ću dospjeti“ putom svoga života.

„Kršćanstvo nije ništa drugo nego put“, ustvrdio je, nastavivši da se stoga pripadnici Božjeg naroda na zemlji nazivaju putujućom Crkvom i žele dospjeti do Božjega Kraljevstva.

Krašićki župnik istaknuo je da danas treba prepoznati tko je August – onaj koji želi da mu se ljudi pokoravaju i da njima vlada, a tko istinski Spasitelj. Augustovo ime znači Uzvišeni, ali anđeli su navijestili da se Spasitelj rodio u Gradu Davidovu.

„Svi mi, braćo i sestre, u svojem življenju imamo trenutke kada nam je potreban spasitelj“, rekao je. Naglasio je da Bog dopušta svakomu da ima vlastite želje i molitve, ali njegov plan može biti drugačiji te time, kao i rođenjem njegova Prvorođenca u jaslama poučava poniznosti.

Za njega nije bilo mjesta u svratištu, podjetio je vlč. Vučak, pozvavši nazočne vjernike da se zapitaju: „Ima li mjesta u mojoj obitelji i kući za Isusa? Hoće li Isus, novorođeni Kralj nakon ove mise biti gost u mojoj obitelji ili je on već ukućanin“, ili se bojim njegovih zahtjeva?

Rekao je da Isus donosi na zemlji mir ljudima miljenicima njegovim i na svoj rođendan preuzima ljudske grijehe i slabosti na sebe što nagovješćuju i povoji u koje je bio povijen u jaslama koji upućuju na njegov ukop. Na čovjeku je da ga prihvati u svoje svratište i potpuno mu se preda kao što su to učinili Josip i Marija iako im nije bilo jasno sve što se događalo.

„Neka nam ova sveta misa bude zaista misao vodilja koja kaže: Ne bojte se! Javljam vam blagovijest!“ Kroz ove božićne dane ne bojmo se „onoga što nas okružuje, nego znajmo da se u mojem životu, u mojem gradu, u mojoj obitelji, u mojoj župi, u mojem mjestu rodio Spasitelj“ koji nas neće ostaviti nego ostaje s nama do „svršetka svijeta“, zaključio je vlč. Vučak.