Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za umrle od koronavirusa u Banjolučkoj biskupiji i u cijeloj Europi

Banja Luka (IKA/KTA)

Odazivajući se pozivu i rasporedu dobivenom od Tajništva Vijeća biskupskih konferencija Europe, u banjolučkoj katedrali Sv. Bonaventure u subotu, 20. veljače služena je misa za sve preminule tijekom jednogodišnjeg trajanja pandemije koronavirusa, prenosi TABB.

Time su se i članovi Banjolučke biskupije pridružili brojnoj drugoj braći i sestrama u vjeri diljem Europe, koji će tijekom korizme svakog dana – osim nedjeljom – u jednoj od europskih država moliti za žrtve pandemije.

Na poziv banjolučkog biskupa Franje Komarice, toga su se dana molitvi za pokojne pridružili i drugi svećenici diljem biskupije, zajedno sa svojim župljanima.

Misu u banjolučkoj katedrali predvodio je biskup Komarica, a s njim je koncelebrirao rektor katedrale preč. Pero Ivan Grgić. U misnom slavlju je sudjelovalo četrdesetak misara, među kojima je bilo i desetak redovnica. Na misi je bilo i nekoliko zdravstvenih djelatnika iz banjolučkih zdravstvenih ustanova. Jedna liječnica pročitala je prvo čitanje.

Za vrijeme mise pred oltarom je gorjelo 39 svjetiljki – po jedna za preminule iz svake europske zemlje, čija je biskupska konferencija u sastavu Vijeća biskupskih konferencija Europe.

Pred katedralom, oko raspela, prije, za vrijeme i poslije mise gorjelo je 85 svjetiljki za 85 preminulih članova biskupije iz 20 župa – od sveukupno 48 – koliko ih ima u biskupiji – iz kojih je barem jedan župljanin preminuo od posljedica koronavirusa. To je oko 12% od svih umrlih članova biskupije tijekom prošle godine.

U uvodnoj riječi biskup Komarica je podsjetio da se tijekom prošle godine mnogo puta u katedrali i u svim župama – u okviru mogućnosti – slavila „Misa u vrijeme pandemije“ i molilo za sve koji su na razne načine pogođeni pandemijom – kako za bolesnike i one koji se za njih brinu, tako i za sve preminule.

Zahvalio je vjernicima za njihovo pouzdanje u Boga, za njihovo razborito ponašanje u vrijeme pandemije i za njihovu solidarnost sa svim trpećim svojim sugrađanima i suvremenicima.

Zahvalio je i zdravstvenim radnicima na području grada i biskupije za njihov veliki, požrtvovni napor oko zbrinjavanja oboljelih od opake bolesti.

Biskup je pozvao vjernike na molitvu za preminule od pandemije i za sve druge pokojne, te na obnavljanje pouzdanja u Božju trajnu pomoć i zaštitu.

Nakon pročitanih svetopisamskih čitanja, biskup Komarica je uputio prigodnu propovijed u kojoj je osvrćući se na žrtve pandemije kazao: „I ovo današnje naše zajedničko molitveno slavlje u našoj katedrali, koje je dio sveeuropske molitvene akcije tijekom ovogodišnje korizme, a koju je iniciralo Vijeće Europskih biskupskih konferencija iz 39 europskih zemalja – jest izraz naše spremnosti, da i mi dadnemo svoj vjernički doprinos naporima brojnih naših suvremenika iz Crkve i drugih vjerskih te državnih zajednica, u iskazivanju empatije, razumijevanja prema žrtvama pandemije, – kako onima, koji su uslijed pandemije prešli u vječnost tako i njihovim ožalošćenima, koji su među nama, kao – ‘tugujući i plačući sinovi i kćeri Evini u ovoj suznoj dolini’“.

„Podsjećam vas na utješne riječi pape Franje, Kristovog Namjesnika na zemlji, koje je izrekao nezaboravnog Velikog petka prošle godine ‘urbi et orbi’, tj. ‘gradu Rimu i cijelom svijetu’: ‘Nismo sami sebi dovoljni, sami tonemo i trebamo Gospodina kao drevni moreplovci zvijezde … Prigrliti Gospodina kako bismo prigrlili nadu i eto snage vjere koja oslobađa od straha i daje nadu!’

Imajmo i dalje povjerenja da će nam Bog, nakon ove sadašnje naše osobne i zajedničke kušnje, opet dati sigurna vremena, u kojima neće biti ove pandemije koronavirusa. Ali će i dalje ostati opasnost od još opasnije ‘zaraze’ koja ugrožava našu dušu i naše vječno spasenje. Ta se pandemija zove grijeh!

Usrdno stoga, molimo i vapimo Gospodinu, da nam On još više otvori srce i prosvijetli pamet za Njega i Njegove svete zapovijedi, za naše bližnje i njihove duhovne i tjelesne potrebe, kako bismo sigurna koraka, praćeni pouzdanom majčinskom zaštitom Blažene Djevice Marije, koju zazivamo kao ‘Zdravlje bolesnih’ i ‘Pomoćnice kršćana’, hodili kroz zemaljske muke i poteškoće ka slavi uskrsnuća i vječnog života, za što smo i stvoreni i što nam je Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem omogućio“, rekao je u propovijedi biskup Komarica.

U molitvi vjernika, posebno sastavljenoj za ovu prigodu, vjernici su molili Božju utjehu, pomoć, zaštitu i milosrđe za sve ljude pogođene pandemijom, kako za žive tako i za preminule.