Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica i pomoć obitelji Čaić u župi Sot

Sot (IKA/TU)

Misa zahvalnica slavljena je u nedjelju, 31. listopada 2021., u Župi sv. Katarine, djevice i mučenice, u Sotu, a prikupljena kolekta darovana je obitelji Čaić.

Misu je predslavio vlč. Nikica Bošnjaković, a sudjelovali su brojni župljani te obitelj Čaić iz Šida. Sa zahvalnošću i molitvom na usnama, župljani su k oltaru prinijeli darove, plodove njiva, vinograda i vrtova, čime su naglasili svaki dio života u kojem prepoznaju Božju dobrotu i darežljivost.

Vlč. Bošnjaković u homiliji je istaknuo važnost zahvale Bogu za svu hranu za koju ljudi ponekad nisu niti svjesni da ju posjeduju i da im je od Boga dana. Samim time Božji dar hrane će olako shvatiti, a ponekad čak i bahato. Nadalje je naglasio da je život najveći dar koji se može prinijeti Bogu, tj. donijeti novi život na svijet. Svjedočanstvo tome je obitelj Čaić koja je došla iz Šida, a koju su župljani Sota darivali.

Odlučeno je da će milostinja koja se prikupi u potpunosti biti darovana obitelji Čaić. U Sotu je prikupljeno ukupno 16 430 srpskih dinara (više od tisuću kuna). Svi darovi koji su prikupljeni pred oltarom, također su darovani obitelji Čaić u znak potpore i podrške cijele župne zajednice.

Obitelj Čaić je, također prisustvovala euharistiji u Župi Presvetoga Srca Isusova u Šidu gdje su župljani prikupili 22 330 dinara (oko 1400 kuna), a zatim i u Župi sv. Roka, hodočasnika, u Moroviću gdje je prikupljeno 3790 dinara (oko 240 kuna).

Obitelj Damira i Svetluške Čaić je šestočlana. Imaju četvoro djece: Aleksandra, Ivana, Andrijanu i Anitu. Troje od njih je u starosti do godinu i pol dana. O potrebi pomoći toj obitelji svjedoči činjenica kako je samo otac Damir zaposlen, obitelj nema auto kao ni rješeno stambeno pitanje te žive u iznajmljenom prostoru.

Na misi zahvalnici članovi HKD–a Šid bili su odjeveni u narodnu nošnju. Na koncu slavlja vlč. Bošnjaković je s obitelji Čaić, članovima KUD–a i ministrantima napravio zajedničku fotografiju. Prema riječima župljna sada su bogatiji duhom, jer znaju da su jednoj obitelji bar malo pomogli. Divan je osjećaj dati jedan mali dio onoga što imaš, zahvaliti Bogu i znati da je jedna obitelj otišla puna dojmova iz naše crkve u Sotu, rekli su župljani koji  su ponovno pokazali veliko srce i dušu, na hvalu i slavu Isusa Krista.