Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine u Riječkoj nadbiskupiji

Rijeka (IKA)

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije u ponedjeljak 25. rujna u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, riječki nadbiskup Mate Uzinić, u zajedništvu s povjerenikom za mlade Riječke nadbiskupije Ivanom Seletkovićem, predvodio je za učenike osnovnih i srednjih škola euharistijsko slavlje povodom početka nove školske godine.

Osvrnuvši se na biblijska čitanja, u svojoj propovijedi nadbiskup Uzinić izdvojio je tri poruke: Božji plan u povijesti spasenja kojeg ima za svakoga čovjeka, poziv na ugradnju u Crkvu i društvo te osluškivanje znakova vremena.

U prvoj poruci, ukratko opisavši osobu i život perzijskoga kralja Kira iz prvoga čitanja Knjige proroka Ezre, Uzinić je govorio o Božjem planu za svakoga čovjeka te potaknuo okupljene na otvorenost Njegovoj milosti kako bi mogli otkriti svoje mjesto u povijesti spasenja.

„Bog je s Kirom imao plan i sa svakim od vas, dragi mladi prijatelji, ima plan. I svakoga od vas želi uključiti u svoju povijest, želi našu osobnu povijest učiniti dijelom svoje povijesti – povijesti spasenja. Kir koji je prepoznao da ono što je dobio jest dar i vas danas poziva, osim da budete otvoreni Bogu i njegovoj milosti, da budete velikodušni, imate poštovanja jedni za druge i za svakoga od nas i da budete hrabri ići protiv struje“, kazao je Uzinić.

Dugu poruku, nadbiskup je povezao s evanđeoskim ulomkom i prispodobom o svjetiljci koja se stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlo. Bio je to ujedno i poziv na ugradnju u društvo i Crkvu živeći spomenute osobine velikodušnosti, međusobnog poštovanja i hrabrosti ‘ići protiv struje’.

„Isus je za svoje učenike rekao: ‘Vi ste svjetlost svijeta’. Evo, što je bio Kir, a što trebamo biti i mi: trebamo biti svjetlost koja ne služi sebi samoj, koja nije upaljena zato da bi sebi osvjetljavala put, nego je upaljena za druge. To važi za učitelje i vjeroučitelje koji nisu to što jesu zbog sebe, nego su to što jesu zbog vas. Ali, to je i ono što vi trebate naučiti u svom životu, za što se trebate spremiti: ne da biste bili za sebe, nego da biste na pravi način sebe mogli ugraditi u društvo i u Crkvu. Mi se kroz školu ne pripremamo za sebe, nego se pripremamo za druge. Ovo je poziv i na to da ne budemo egoistično navezani samo na sebe, a to znači zakopati one darove, talente, onaj poseban poziv kojega Bog ima za svakoga – poziv na ugrađivanje u njegovu povijest i pretvaranje vlastite povijesti u povijest spasenja“, istaknuo je propovjednik.

Posljednja poruka bila je poziv na međusobno slušanje kako bi čuli Boga i mogli živjeti ono na što ih On poziva. U prvome redu, bio je to poziv profesorima i vjeroučiteljima na osluškivanje i prepoznavanje potreba, želja, traženja i nadanja njihovih učenika kako bi im mogli prenijeti razumljivu poruku, a zatim i poziv učenicima da svojim životom odgovore na pouke koje su im prenijeli njihovi profesori i tako budu svjetlost ovome svijetu.

„Živimo u vremenu sinode, a jedan od glavnih obilježja sinode jest slušanje. Pozvani smo slušati jedni druge i slušajući jedni druge čuti što Bog želi reći nama u ovom našem vremenu. To je naravno slušanje koje polazi od Božje riječi, ona je temelj našeg zajedničkog razgovora. Slušanje je nešto što je jako važno i unutar jedne školske godine. To je, kada je riječ o Crkvi i vremenu u kojemu živimo, a koje, ako treba biti primijenjeno na školsku godinu, ono što se naziva još od Drugog vatikanskog sabora: slušanje znakova vremena. To je ono što vi dragi vjeroučitelji i učitelji trebate u ovoj godini. Trebate osluškivati glas vremena u kojem žive ovi vaši mladi učenici. Jedino na taj način moći ćete prenijeti razumljivu poruku kako bi onda nakon toga oni mogli govoriti životom, govoriti na način svjetla“, zaključio je Uzinić.

Na kraju misnoga slavlja riječi pozdrava i zahvale uputio je povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije Ivan Seletković te pozvao sve okupljene na zajedničko druženje uz prigodni agape u prostorijama župne kuće.

Misnom slavlju nazočila je i predstojnica katehetskog ureda, Ksenija Rukavina Kovačević, a glazbeno ga je animirao bend vjeroučitelja.