Budi dio naše mreže
Izbornik

Misom na grobu sv. Petra biskupi BK BiH započeli pohod „ad limina“

Vatikan (IKA/KTA)

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su redovni pohod „ad limina apostolorum“ u Rimu, na blagdan sv. Filipa i Jakova, u petak 3. svibnja 2024., slavljem mise na grobu prvaka apostolȃ sv. Petra u vatikanskoj bazilici, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Euharistiju je predslavio predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, u zajedništvu s mostarsko-duvanjskim biskupom i trebinjsko-mrkanskim apostolskim upraviteljem Petrom Palićem, banjolučkim biskupom Željkom Majićem i banjolučkim pomoćnim biskupom Markom Semrenom. Suslavila su još desetorica svećenika. Među njima su bili svećenici iz Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima predvođeni rektorom preč. Markom Đurinom i vicerektorom vlč. Markom Škrabom, zatim v. d. rektora Papinskog svećeničkog zavoda Campo Santo Teutonico u Vatikanu vlč. Branko Jurić, generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević te vlč. Filip Sertić kojemu su prisutni čestitali imendan. Sudjelovalo je i nekoliko vjernica koje su pročitale liturgijska čitanja i molitvu vjernika, te jedan bogoslov.

„Slavlje svete mise u ovo rano jutro na oltaru na grobu svetoga Petra, prvaka apostolskog zbora, prvi je čin našega redovitog pohoda ad limina apostolorum (pragovima apostola). Stoga smo duboko zahvalni Božjoj Providnosti za ovaj blagoslovljeni početak kao i za sretnu okolnost da svoj pohod ovim euharistijskim slavljem, po rasporedbi crkvenoga kalendara, započinjemo upravo na zajednički blagdan dvojice apostola, svetoga Filipa i svetoga Jakova Mlađega“, kazao je nadbiskup Vukšić u propovijedi pod naslovom „Vjerujemo u apostolsku Crkvu“.

„Popis dvanaestorice apostola, najbližih Isusovih učenika, nalazi se na čak četiri mjesta u Svetomu pismu: evanđeljima po Mateju (10, 1 – 2), Marku (3, 13 – 19) i po Luki (6, 12 – 16) te u Djelima apostolskim (1, 12 – 14)“, rekao je nadbiskup Vukšić. Podsjetio je da je Isus ustanovio dvanaestoricu apostola, prema Evanđelju po Marku: Šimuna, kojemu nadjenu ime Petar, i Jakova Zebedejeva i Ivana, brata Jakovljeva, kojima nadjenu ime Boanerges, to jest Sinovi groma, i Andriju i Filipa i Bartolomeja i Mateja i Tomu i Jakova Alfejeva i Tadeja i Šimuna Kananajca i Judu Iškariotskoga, koji ga izda“ (Mk 3, 13 – 19). Ukratko je govorio i o apostolima Filipu iz Betsaide i sv. Jakovu Mlađem.

„Ovo je blagoslovljena prigoda za sve nas, okupljene na euharistijskom slavlju, da za oltarom koji se nalazi na grobu svetoga Petra, prvaka apostolskoga, u svoje ime i u ime svih vjernika naših biskupijskih zajednica, ponovno ispovjedimo vjeru u apostolsku Crkvu, koja je istovremeno i neodvojivo također jedna–sveta–katolička, i da izrazimo pristanak uz nauk Crkve da je Isus, nakon što se pomolio Ocu nebeskomu, pozvao k sebi one koje je sam htio te ih je postavio kao dvanaestoricu apostola da budu s njime, te da ih je poučavao i odgajao dok je bio na zemlji, i da ih je nakon svog uskrsnuća poslao propovijedati kraljevstvo Božje po cijelomu svijetu. Vjerujemo također da je Isus te apostole ustanovio kao kolegij ili postojani zbor te, dok stojimo na Petrovu grobu, ispovijedamo da je tom zboru na čelo postavio Petra, izabranoga između njih. Pristajemo uz izvještaje Svetoga pisma da ih je poslao najprije sinovima Izraelovima a potom svim narodima zato da, kao dionici njegove moći i dostojanstva, učine sve narode Isusovim učenicima, da ih posvete i predvode na putu spasenja te tako rašire Crkvu po cijelomu svijetu i služe joj pod Gospodinovim vodstvom u sve dane do svršetka svijeta. Vjerujemo također da su apostoli za to poslanje u potpunosti bili Duhom potvrđeni na dan Pedesetnice i da su, propovijedajući evanđelje, koje su slušatelji primali po djelovanju Duh Svetoga, okupili sveopću Crkvu. I osobito je sretna i blagoslovljena okolnost što na ovomu mjestu možemo ohrabriti i osvježiti svoju vjeru da je Gospodin Crkvu, kojoj je Isus glavni zaglavni kamen, utemeljio na apostolima i sagradio na blaženome Petru, njihovu prvaku“, rekao je pastir Crkve vrhbosanske.

„Ovo je prigoda za osvježiti svoju vjeru da je Isus ustanovio Crkvu da bude stalna zajednica spasenja. I da je njezino poslanje, odnosno nastavak svoga poslanja po njoj, na početku povjerio vodstvu i služenju apostola. Te da ju je ustanovio da traje i poslije apostola sve do svršetka svijeta. I da uvijek bude jednako Kristova i jednako apostolska. Tako, zajedno s cijelom Crkvom, vjerujemo da su apostoli, poslušni Isusovoj volji i sa željom da se nastavi poslanje koje je njima bilo povjereno, ‚poslije svoje smrti kao oporuku svojim neposrednim suradnicima ostavili dužnost dovršiti i učvrstiti od njih započeto djelo, povjeravajući im da se skrbe za cijelo stado u kojem ih je Duh Sveti postavio upravljati Božjom Crkvom‘ (usp. Dj 20, 28). Oni su, dakle, postavili takve ljude, a potom su odredili da, kad ovi umru, njihovu službu preuzimaju drugi prokušani muževi. Među različitim oblicima služenja, koji se od prvih vremena vrše u Crkvi, prema svjedočanstvu predaje prvo mjesto zauzima služba onih koji su postavljeni u biskupstvo te po nasljedstvu, koje teče od početka, imaju mladice apostolskoga sjemena“ (Lumen gentium, 20)… I na kraju, zahvalni za milost ovoga jutra i za dar vjere, molimo: ‚Po zagovoru svetih apostola Filipa i Jakova, neka nas i sve ostale članove naših zajednica dragi Bog blagoslovi i čuva u zajedništvu u jednoj-svetoj–katoličkoj–apostolskoj Crkvi‘“, poručio je nadbiskup Vukšić na kraju homilije.

Nakon mise vlč. Jurić ugostio je biskupe na doručku nakon čega su započeli pohod koji će trajati do 8. svibnja 2024.

Tijekom pohoda biskupi će susresti papu Franju i 15 njegovih najbližih suradnika, pročelnika dikasterija (odjela, ureda) koji su nadležni za različita područja crkvenoga života. Pohod će trajati do srijede 8. travnja.

Biskupi pozivaju sve da svojim, zajedničkim i pojedinačnim, molitvama prate pohod da bi, uz blagoslov Božje providnosti, donio plodove koji će biti na slavu Božju, korisni za napredak Crkve i za dobro svih njezinih članova. Posebice pozivaju župne zajednice u svojim biskupijama da tijekom euharistijskih slavlja u nedjelju 5. svibnja, mole Božji blagoslov za navedene nakane.

U subotu 4. svibnja u 18 biskupi će slaviti misu u crkvi Aracoeli u Rimu u kojoj se nalazi grob Katarine Kosača–Kotromanić, supruge bosanskog kralja Stjepana Tomaša i pretposljednje bosanske kraljice u povodu 600. obljetnice njezina rođenja. Euharistijsko slavlje predvodit će i prigodnu propovijed uputiti mons. Vukšić.

U nedjelju 5. svibnja u 18 sati u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima biskupi će, u zajedništvu s hrvatskom rimskom zajednicom, proslaviti blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza te će sudjelovati na proljetnom susretu hrvatskih rimskih studenata. Misu na hrvatskomu jeziku predvodit će mons. Vukšić, a propovijedat će mons. Majić.

U ponedjeljak 6. svibnja u 18 sati biskupi će slaviti misu u bazilici sv. Pavla izvan zidina. Misu će predslaviti i propovijedati mons. Palić.

U utorak 7. svibnja u 7 sati biskupi će slaviti misu u bazilici Svete Marije Velike. Misu će predslaviti i propovijedati mons. Majić.

U srijedu 8. svibnja u 7:30 biskupi će slaviti misu u bazilici Presvetog Spasitelja, sv. Ivana Krstitelja i sv. Ivana Evanđelista na Lateranu. Misu će predslaviti i propovijedati mons. Semren.

U priopćenju s 89. redovnog zasjedanja, održanog 20. i 21. ožujka 2024. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, biskupi BK BiH pozvali su sve Hrvate katolike, a posebno članove svojih biskupijskih zajednica, koji se nalaze u Rimu ili će tih dana biti na hodočašću u tom gradu da, prema svojim mogućnostima, sudjeluju na misama koje će slaviti biskupi, posebice u subotu 4. svibnja u crkvi Aracoeli i u nedjelju 5. svibnja u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Također su potaknuli na molitvu da pohod crkvenih pastira bude na blagoslov svim članovima partikularnih Crkava i svih ljudi u Bosni i Hercegovini, objavila je KTA.