Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva za bleiburške i žrtve križnih putova na Mirogoju

Zagreb (IKA)

Na Gradskom groblju Mirogoju u Zagrebu u subotu 13. svibnja održana je molitva za bleiburške i žrtve križnih putova koju je predvodio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. dr. sc. Krunoslav Novak.

Organizator komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda na Mirogoju bio je Počasni bleiburški vod, a HBK suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj je bio Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH).

Program komemoracije održan je kod središnjeg križa na Mirogoju, gdje su državne delegacije položile vijence i zapalile svijeće. Počast žrtvama polaganjem vijenaca odali su premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvima. Vijenac kod središnjeg križa položili su također članovi Počasnog bleiburškog voda, organizatora i koordinatora te komemoracije.

Moderator komemoracije bio je predstojnik Tiskovnog ureda i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Nakon polaganja vijenaca kod središnjeg križa na Mirogoju u ime islamske zajednice dovu je izmolio izaslanik muftije Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziza Hasanovića, Halid efendija Dolić.

Nakon molitve efendije Dolića vlč. Krunoslav Novak se obratio skupu prigodnim obraćanjem.

“Spominjemo se svibnja 1945. godine koji je označio završetak ratnih sukoba Drugoga svjetskoga rata. Prestanak rata nažalost nije značio i kraj stradanja, već je svibanj 1945. zavio u tugu mnoštvo onih koji su izgubili svoje najmilije, jer je to bio mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od strane zapadnih Saveznika”, rekao je na početku svoga obraćanja vlč. Novak. U nastavku je citirao dio poruke hrvatskih biskupa koju su uputili povodom 50. obljetnice završetka Drugoga svjetskoga rata, primijetivši kako su te riječi aktualne i danas gotovo tri desetljeća nakon što je poruka objavljena: „Mi danas – navodi se, među ostalim, u poruci hrvatskih biskupa iz 1995. godine – javno molimo za naše sunarodnjake, pripadnike hrvatskoga naroda, sinove i kćeri Katoličke Crkve. U mislima obilazimo poznate i nepoznate masovne grobnice, posijane širom domovine, i u duhu kršćanske vjere molimo vječni pokoj svima nastradalima“.

„S povjerenjem u Boga koji je sudac živih i mrtvih i mi danas upiremo pogled u križ Gospodina našega Isusa Krista, u kojemu prepoznajemo raspetu ljubav, koja daje nadu u oproštenje, spasenje i život… Naš Bog je Bog živih, a ne mrtvih: njemu predajemo sve naše preminule, sve žrtve i sve stradalnike. S vjerom u vječni život njima molimo spasenje, a nama koji smo na putu života da poštujući žrtve i ne zaboravljajući ljudsku tragediju ne dopustimo da nas u bilo kojemu trenutku života zahvati osvetoljubivost, mržnja i bilo kakva netrpeljivost“, rekao je, između ostaloga, u svom obraćanju vlč. Novak.

Nakon toga pročitan je ulomak iz Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima (8, 31b-35.37-39).

U molitvi vjernika, koju je čitao glasnogovornik Ancić, molilo se za papu Franju, hrvatske biskup i biskupe iz cijeloga svijeta, predvoditelje kršćanskih zajednica, nositelje dužnosti u političkom i društvenom životu te sve vjernike. Posebna je molitva upućena za pokojne: „Bože živih, a ne mrtvih, smiluj se svim našim pokojnima koji su se iz vremena i ove suzne doline preselili Tebi u vječnost; budi nagrada onima koji su svoje živote dali za život drugih; primi stradale u ratnim i poratnim događanjima, a sve obitelji, osobito one koje trpe i tuguju za svojim ubijenima ili nestalima obdari utjehom, i nadom da će se ponovno s njima susresti u Tvojim vječnim stanovima, molimo te“.

Molitva vjernika na komemoraciji zaključena je molitvom Očenaš, a na kraju je predvoditelj vlč. Krunoslav Novak uputio završnu molitvu „za duše svih stradalih hrvatskih vojnika i civila, za one čiji se zemni ostaci nalaze pokopani po grobljima u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u drugim državama ili na nepoznatim mjestima“.

Komemorativni skup žrtvama bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda na Mirogoju pjevanjem su uzveličali članovi Klape Janjevo iz Zagreba koji su na početku komemoracije otpjevali hrvatsku himnu Lijepa naša, a na kraju pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“.

Komemoraciju s Mirogoja su prenosili Hrvatska radiotelevizija, Radiotelevizija Herceg-Bosne i Hrvatski katolički radio.