Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Josip Mrzljak predvodio zlatomisničko slavlje u Krašiću

Krašić (IKA)

Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u petak, 21. lipnja 2024., misno slavlje u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću, na kojem su se okupili zlatomisnici s ciljem proslave 50. obljetnice svog svećeničkog ređenja, izvijestila je Župa u Krašiću.

Koncelebrirali su umirovljeni vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac te ovogodišnji zlatomisnici – svećenici koji su 29. lipnja 1974. godine zaređeni za prezbitere u zagrebačkoj katedrali po rukama sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. S obzirom da je zagrebačka katedrala oštećena u potresu, zlatomisnici su poželjeli obljetnicu svećeničkog ređenja proslaviti u župnoj crkvi u Krašiću. Tom prigodom, Župi su u znak zahvale, darovali zlatni kalež.

Na početku mise, okupljene je pozdravio župnik Župe Presvetoga Trojstva Ivan Vučak koji je nedavno proslavio 10. obljetnicu svećeničkog ređenja. Nakon pozdrava, nazočni su izmolili molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

Mons. Mrzljak se u homiliji osvrnuo na riječi pape Ivana Pavla II. – „dobro je slaviti jubileje“. „Naši svećenici, danas su zlatomisnici – slave 50. obljetnicu svećeničkog ređenja. Župnik danas slavi 10. obljetnicu svećeničkog ređenja. (…) Sve su to jubileji, sve su to nekakva sjećanja. Zašto? Zato da bismo se, na neki način, osvrnuli na proteklo vrijeme i da bi prepoznali – ne sebe – nego da bi prepoznali Boga (…), da bismo prepoznali koliko nam je dobročinstava Bog udijelio“, rekao je propovjednik. Svećenici napose, zahvaljuju Bogu za dar poziva, objasnio je.

Spominjući želju zlatomisnika da obljetnicu ređenja proslave u Krašiću, mons. Mrzljak je rekao da je Krašić „posebno mjesto“. „Ovdje nemamo grob bl. Alojzija, kao što to ima katedrala u Zagrebu, ali imamo njegove moći. Na neki način, ovdje je on prisutan. Prisutan je u sjećanjima nas koji smo ovdje živjeli njegovih zadnjih godina života – od 1951. do 1960. – kada je on (…), u ovoj crkvi slavio euharistiju, kada je propovijedao i ispovijedao. To je vrijeme obilježeno njegovom prisutnošću, ali to je, ja bih rekao, bilo i nadahnuće za naš svećenički život“, istaknuo je te dodao da njegov primjer privlači.

Osvrćući se na život jubilaraca, propovjednik je kazao, da je većina zlatomisnika prošla kroz „teror komunističkog režima“. „Pokušavali su nas na ovaj ili onaj način, odvratiti od poziva kojim smo krenuli. Bilo je važno imati tu snagu u sebi, a bili smo svjesni da to nije naša snaga, nego Božja“, napomenuo je. Nekadašnji krašićki župnik Vraneković – kojeg propovjednik naziva suputnikom bl. Alozija Stepinca – opisao je u svojim zapisima vrijeme komunizma. Kazao je mons. Mrzljak da je Vraneković to učinio kako događaji iz tog vremena ne bi bili zaboravljeni. Svaka proslava jubileja „traži“ povratak u prošlost, a ta prošlost je u sadašnjosti živa, zahvaljujući između ostalog, pisanoj riječi.

„Ovu misu prikazat ćemo kao zahvalu Bogu koji nas je podržao, koji nas je hrabrio, koji nam je pomagao. Svjesni smo te Božje milosti i pomoći. Svatko od nas je svjestan da on sam po sebi, ne bi mogao činiti to, da nije Bog djelovao u njemu. Mi smo oni koji se stavljamo u službu Bogu ovdje na zemlji, stavljamo se u službu Crkvi i njoj želimo služiti, ne samo kada slavimo jubileje, već do zadnjeg daha“, rekao je mons. Mrzljak.

Prisjetio se pokojnih svećenika iz ovogodišnje generacije zlatomisnika te onih koji zbog bolesti ili nemoći nisu mogli prisustvovati proslavi. „I njih ćemo uključiti u ovu molitvu i biti Bogu zahvalni za ustrajnost“, napomenuo je.

Zagovor bl. Alojzija Stepinca, kazao je propovjednik, pomoći će prisutnim svećenicima da ustraju do kraja „kao što je on ustrajao“. „Njegov životni put sigurno nije bio lagan. Bio je svojevrsno mučeništvo, ali je izdržao. Išao je do kraja. Bilo je mogućnosti da taj križ nekako makne u stranu. (…) Bio je svjestan da je njegov zemaljski život bio u rukama onih koji su bili na vlasti, ali još više je bio svjestan, da je njegova duša u Božjoj ruci. (…) Zato i mi svećenici, koji smo danas ovdje, (…) želimo njegovu posebnu zaštitu, želimo njegov zagovor, njegovu pomoć da i mi ustrajemo do kraja“, zaključio je mons. Mrzljak.

U ime zlatomisnika, okupljenima se obratio, vlč. Valent Posavac koji je kazao da je ovogodišnja generacija „sretna i zlatna“ jer je doživjela „puno toga“. Zahvalio je svima koji su 50. obljetnicu proslavili zajedno s njima, izvijestila je Župa Presvetog Trojstva.