Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Križić za Glas Koncila: „Biti u dobrim odnosima s vlastima ne znači šutjeti na sve što se događa“

Zagreb (IKA)

Glas Koncila priređen za nedjelju 29. listopada 2023. donosi razgovor s imenovanim splitsko-makarskim nadbiskupom Zdenkom Križićem u povodu preuzimanja službe splitsko-makarskog nadbiskupa u Solinu posljednje listopadske subote.

Među ostalim, mons. Križić govori kako vidi biskupsku službu, kako spaja karmelićansku duhovnost i upravljanje biskupijom, a dotaknuo se i aktualnih pastoralnih i društvenih tema.

Govoreći o biskupskoj službi, rekao je da ju vidi kao veliku odgovornost. „Biskupska je služba prije svega odgovornost za vjeru povjerenoga naroda. Bog od nas pastira očekuje da budemo svjedoci i uzori u vjeri. Ako to budemo, ispunili smo Božja očekivanja“, istaknuo je.

Na upit koliko će se u svojem djelovanju kao splitsko-makarski nadbiskup oslanjati na prijedloge koji su došli od vjernika tijekom sinodskoga savjetovanja, odgovorio je: „Zahvalni smo svojim vjernicima što nam dolaze s prijedlozima jer to je znak da se osjećaju Crkvom i da im je stalo da Crkva bude što bliže idealu koji je želio Isus. Zato će prijedlozi Božjega naroda biti itekako pažljivo razmatrani i vrjednovani.“

Govoreći o odnosu Katoličke Crkve i društvenih vlasti, mons. Križić rekao je da hijerarhija ne smije biti po strani kada su u pitanju stvari od općega interesa. „Biti u dobrim odnosima ne znači šutjeti na sve što se događa, nego zdravom kritikom nuditi bolja rješenja, bilo Crkva svjetovnoj vlasti ili svjetovna vlast Crkvi. Na taj ćemo se način najbolje međusobno pomagati“, ustvrdio je mons. Križić.

Istaknuo je i demografsku situaciju u Hrvatskoj, istaknuvši da je to „goruće nacionalno pitanje koje zahtijeva žurno rješenje u koje moraju biti uključene sve strukture: od vlasti do oporbe, od Crkve do svih drugih institucija naše zemlje“.