Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Ladislav Német preuzeo službu beogradskog nadbiskupa i metropolita

Beograd (IKA)

Primajući pastirski štap iz ruku umirovljenoga beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, novi nadbiskup i metropolit Ladislav Nemet je u subotu 10. prosinca u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, u svečanom liturgijskom činu preuzeo upravljanje Beogradskom nadbiskupijom.

Uz dvojicu nadbiskupa svečanu euharistiju suslavili su apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Santo Rocco Gangemi, predsjednik Mađarske biskupske konferencije ostrogonsko-budimpeštanski nadbiskup kardinal Péter Erdö, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitlje Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, predsjednikk Vijeća europskih biskupskih konferencija nadbiskup Vilniusa Gintaras Linas Grušas te četrdesetak nad/biskupa zapadnog i istočnog obreda Katoličke Crkve iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Mađarske, Poljske, Litve, Albanije, Rumunjske i drugih zemalja iz okružja te osamdeset svećenika.

Slavlju su među ostalima nazočili patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Porfirije Perić, bački episkop Irinej, đakon Radomir Vrućinić, predstavnici drugih kršćanskih i ostalih vjerskih zajednica u Srbiji, predstavnici islamske zajednice u Srbiji, izaslanica predsjednika Republike Srbije ministrica pravde Republike Srbije Maja Popović, direktor Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama dr. sc. Vladimir Roganović, predstavnici Grada Beograda i članovi diplomatskog zbora.

Nadbiskup Hočevar zahvalio svima za otvorenost i dobru suradnju tijekom protekle 22 godine

Na samom početku slavlja nazočnima se obratio mons. Hočevar pozdravivši sve nad/biskupe, svećenike, redovnike i redovničku zajednicu mons. Németa – verbite, te njegovu rodbinu, vjernike, predstavnike državnih vlasti, a posebice novog apostolskog nuncija Gangemija, kardinala Erdőa, patrijarha Porfirija, kao i novog nadbiskupa Beogradske nadbiskupije u osobi dosadašnjeg zrenjaninskog ordinarija, predsjednika Biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i potpredsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija mons. Németa.

„Dok danas još jednom duboko zahvaljujem svima vama pripadnicima naše nadbiskupije i svim ljudima dobre volje koji ste mi ovih dana otvorili dubine svojih srdaca i misli, želja i poruka, pozivam vas sada da s istom ljubavlju i vjerničkom snagom zagrlite novog Božjeg poslanika”, rekao je mons. Hočevar.

Po osobnoj patnji nadbiskup Német osjetio je Božju ljubav

Prije predaje pastirskog štapa bulu imenovanja pape Franje pročitao je nuncij Gangemi, a prijevod na srpski jezik generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević.

Simboličnim činom preuzimanja pastirskog štapa od nadbiskupa Hočevara, nadbiskup Német, sedmi pastir na stolici beogradskih nadbiskupa, preuzeo je predsjedanje slavljem. U propovijedi je istaknuo da Pavlova misao: „Milošću Božjom jesam što jesam“ iz poslanice Korinćanima jest i njegovo geslo sa svećeničkog ređenja, koje je bilo prije 39 godina. Naglasio je da je tijekom tog vremena svećeništva i redovništva trebalo mnogo raditi, te da je na tom putu mnogo patio i ljubio.

Nadbiskup Német je zahvalio svojim roditeljima kao i svim ljudima koji su mu pomagali u životu kad mu je bilo teško. U svim tim situacijama vidljiva je Božja ruka i promisao koja sve vodi i ravna svime te da Bog uvijek ima posljednju riječ. No, unatoč patnji i trpljenju uskrsnuće je vječno i pobjeđuje svako zlo i patnju.

Beogradski nadbiskup je iznio osobno iskustvo patnje. „Radio sam u Budimpešti u generalnom tajništvu Biskupske konferencije, iza sebe sam imao tri teške godine kao provincijski poglavar Verbita, duboku vensku trombozu i plućnu bolest, od kojih sam se uspio izliječiti. Tada sam pomislio, moram slaviti Gospodina za sve ovo. Otkrio sam djelovanje Njegovih ruku u svemu što mi se događalo, pa i u tomu što sam morao pretrpjeti.“

Osvrnuo se i na biskupsku službu u Zrenjaninskoj biskupiji i naglasio da je ona bila lijepa, ali i teška, jer je trajala 14 godina. Ujedno je zahvalio svima za suradnju u Zrenjaninskoj biskupiji. Iz svega proživljenoga, mons. Német je poručio da čovjek uvijek treba svojim životom i djelima slaviti Boga, što je izrazio i svojim biskupskim geslom koje glasi: „Blagoslivljajte Gospodina, sva djela Gospodnja“.

Nastavljajući propovijed poslužio se slikom autoceste, slovima i brojevima kojima se označavaju pravci te zaključio da nije svugdje isto pravilo, ali da najvažnije pravce označava broj 1, tako je i s Crkvom, ona je šarolika, posebno u Srbiji, jer je sastavljena od raznih nacija, ali svi vjernici imaju isti cilj, naviještanje Uskrsloga, istaknuo je nadbiskup Német.

Propovijed je zaključio zahvalom predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji mu je čestitao. Istaknuo je važnost suradnje i rješavanja nekih otvorenih pitanja, a jedno od njih je i osiguranje egzistencije svećenika, redovnika i crkvenih djelatnika. Nadbiskup je na samom kraju istaknuo da će se i ubuduće nastaviti suradnja sa Srpskom pravoslavnom Crkvom kojoj pripada većina stanovništva u Srbiji, ali i sa svim povijesnim Crkvama i vjerskim zajednicama.

Nakon ispovijedanja vjere prisutnih vjernika te upućene molitve vjernika na nekoliko jezika, za prinos darova pobrinuli su se vjernici iz Indonezije uz njihov tradicionalni ples i pjesmu, a povod tome je prijašnje pastoralno djelovanje nadbiskupa Németa koji je nekoliko godina proveo i na Filipinima.

Zahvala za služenje u Zrenjaninskoj biskupiji i poziv na služenje s ljubavlju u Beogradskoj nadbiskupiji

Na kraju slavlja nadbiskup Német uputio je pozdrav i zahvalu svima, posebno svom prethodniku nadbiskupu Hočevaru za 22 godine službe, svim predstavnicima državne vlasti, veleposlanstava, predstavnicima Crkava i vjerskih zajednica, kao i patrijarhu Porfiriju i episkopu Irineju.

Također se obratio vjernicima Beogradske nadbiskupije. „Papa Franjo me šalje k vama primite me s ljubavlju, kao što ću i ja vama služiti s ljubavlju“, poručio im je. Istaknuo je i da je još uvijek apostolski upravitelj Zrenjaninske biskupije te će do imenovanja novog biskupa imati i dužnost vođenja te biskupije.

Tom prilikom potvrdio je sve dosadašnje službe djelatnika Beogradske nadbiskupije, osim što će od 15. siječnja 2023. novi generalni vikar Beogradske nadbiskupije biti mons. Robert Pastyik koji je do sada obnašao službu kancelara Subotičke biskupije, a u Međunarodnoj biskupskoj konferenciji sv. Ćirila i Metoda obnaša službu generalnog tajnika.

Čestitke i podršku nadbiskupu Németu uputili patrijarh SPC-a i predsjednici biskupskih konferencija

Novom nadbiskupu čestitku je uputio patrijarh Porfirije koji je ujedno zahvalio dosadašnjem nadbiskupu Hočevaru za suradnju i istaknuo da će se ona nastaviti s nadbiskupom Németom.

Također je naglasio da je mons. Német rođen u Bačkoj i da pozna stanje tih prostora te tim više može doprinijeti u napretku i suradnji. Osim toga, patrijarh je istaknuo da i samo životno iskustvo nadbiskupa Németa koji je bio u raznim dijelovima svijeta te vidio, kako pozitivne, tako i negativne strane, jest dragocjeno za taj kraj, jer se vrijednosti mogu implementirati u društvo. Zaključio je da je u konačnici svim vjernicima zajednički cilj, a to je naviještanje kraljevstva Božjega.

Čestitku je uputio i kardinal Erdö, koji je od srca čestitao novom nadbiskupu, sa željom da mu Gospodin podari snage da može vršiti ovu službu u koju je postavljen. Poželio mu je da bude graditelj mostova i promotor kršćanskih vrijednosti u multikulturalnom društvu kao što je to istaknuo i papa Franjo u buli imenovanja. Kardinal Erdö je zaključio da je Europa različita, ali svi njeni stanovnici pozvani su živjeti u slozi i zajedništvu.

Apostolski nuncij mons. Gangemi u svojoj čestitci zahvalio je dosadašnjem nadbiskupu Hočevaru za služenje u Beogradskoj nadbiskupiji koji je kao milosrdni Samarijanac i očinski vodio narod Božji stavljajući ga u Kristove ruke. Ujedno je čestitao preuzimanje službe novom nadbiskupu mons. Németu. Naglasio je da je nedavno došao u Beograd i upravo sudjeluje na jednom specifičnom događaju koji označava „prije“ i „poslije“ te da je upravo sada vrijeme zahvale i planiranja. Naglasio je da je ovo vrijeme kada treba dati Bogu hvalu što je dao novog pastira u osobi mons. Németa tako da od danas sve vrline koje ga krase i koje su se iz daleka promatrale, sada će se iz bližega moći i upoznati. Nuncij Gangemi je zaključio da smisao pastirskog štapa koji je novi nadbiskup Német primio izražava jedan stih: „Traži izgubljene, ujedini podijeljene kako bi stigli do cilja. Ohrabri one koji su umorni, koji su izgubili volju i koji su ranjeni.“ Nuncij je također pozdravio i patrijarha Porfirija rekavši da će ga posjetiti da bi mu prenio pozdrave i bratsku ljubav pape Franje.

Predsjednik HBK mons. Kutleša uputio je čestitku pozvavši novog nadbiskupa da bude svjedok, onaj koji donosi svjedočanstvo. To svjedočanstvo je Isus Krist, koji je put, istina i život te tko ide tim putem i svjedoči tu istinu doći će do spasenja, zaključio je.

Predsjednik BK BiH mons. Vukšić je također uputio čestitku rekavši slikovito da su i nadbiskup Német i patrijarh Porfirije vozači broj jedan i da na toj autocesti, tom putovanju zajedništva, trebaju voziti sigurno i razborito.

Predsjednik Albanske biskupske konferencije skadarski nadbiskup Angelo Massafra također je uputio čestitku nadbiskupu Németu i poželio mu sve najbolje u novoj službi.

Slavlje prenošeno na nekoliko jezika

Pjevanje je predvodio katedralni zbor iz Subotice „Albe Vidaković“ pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića, uz orguljsku pratnju mr. art. Kornelija Vizina i pratnju Komornog sastava Subotičke filharmonije.

Liturgijsko slavlje prenosili su Radio televizija Srbije na srpskom jeziku i Televizija Vojvodine na hrvatskom i mađarskom jeziku. Radio Marija Srbije također je prenosila samo euharistijsko slavlje na valovima hrvatskog programa.