Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Uzinić na Cvjetnicu slavio misu u riječkoj katedrali

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić predslavio je svečanu misu na Cvjetnicu u nedjelju 2. travnja 2023. u katedrali sv. Vida u Rijeci.

Na Nedjelju Muke Gospodinove brojni vjernici s maslinovim i palminim granama okupili su se u svojim župama da bi svečano proslavili Cvjetnicu i razmatrajući izvještaj o Isusovoj muci ušli u Veliki tjedan.

Obred blagoslova maslinovih grančica u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić. Nagovorom je uveo vjernike u značenje dvaju posebnih obreda toga dana: procesije s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama – spomena na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem te cjelovitog izvještaja o Isusovoj muci. Vjernike je potaknuo na sudjelovanje u misama i obredima Velikoga tjedna, a u procesiji koja je nakon blagoslova uslijedila ulicama starog grada prema katedrali sv. Vida, da hodeći radosni za Isusom, jer slave Boga koji dolazi, ne budu samo svjedoci njegove muke, nego i uskrsnuća.

U propovijedi koju je uputio u riječkoj prvostolnici, ljudski život slikovito je opisao kroz događaj koji se odvijao u Jeruzalemu kada su Isusa najprije dočekali slavljenjem i klicanjem i s palminim granama u rukama, a nakon toga su ga ti isti ljudi izrugali, prezreli, pljuvali, napustili i osudili.

Tako je u svakom životu. U jednom trenutku smo u punoj snazi, a zatim se suočavamo s bolešću, poteškoćama i smrću, kazao je propovjednik.

Osvrnuvši se Matejev izvještaj o muci, koji je otpjevao katedralni zbor, kao jedan od važnijih naglasaka nadbiskup je izdvojio Isusovu osamljenost. „Ostavljenost. Svi su ga napustili. Jedan ga je izdao, drugi zatajio, ostali se razbježali.“

Spomenuo je i presudu religijske vlasti koja je Isusa osudila kao heretika, a civilna kao pobunjenika. Osudila ga je i svjetina koja mu se rugala. Isus u svom posljednjem trenutku, vjerojatno uz veliki napor, na dramatičan način u svojoj ostavljenosti viče i vapi: „Eli, eli lama azavtani! (hebr. Bože moj, bože moj, zašto si me ostavio!)“ S jedne strane to je molitva, ali s druge strane vapaj čovjeka koji se osjeća napušten od svih, pa i samoga Boga. Tu napuštenost Isus osjeća jer se želi solidarizirati s nama u svim situacijama, pa i u trenucima kada se osjećamo radikalno sami, da Bogu više nije stalo do nas i da nas je napustio, rekao je riječki nadbiskup.

U nastavku je naglasio da se u trenutku Isusove smrti događa ispovijest vjere, novi sud – ispovijest satnika koji govori: „Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!“ (Mk 15, 39) Potaknuo je vjernike da se „pridruže tom satniku“ i ponove njegove riječi jer taj Sin Božji se događa i danas, na onom križu na kojemu su raspeta naša braća i sestre. U tom kontekstu podsjetio je na 25. poglavlje Evanđelja po Mateju (31 – 46) u kojemu Isus kaže: bijah gladan, žedan, krivo osuđen, zatvoren, zlostavljan, i tko zna što još se događa u ovome svijetu, pa i zbog nas. Bijah napušten, čak i od Boga. Prišao si mi ili nisi prišao. Prepoznao si moju bol, napuštenost ili nisi ništa učinio. Neka nam pogled na Gospodinov križ pomogne nositi se s vlastitim križevima, ali i moći prepoznati križeve naših braće i sestara i u njima prepoznati Isusov križ i pomoći im. Iako ne možemo promijeniti njihovu situaciju, možemo pomoći da ipak ne osjećaju napuštenost koju bi bez naše blizine osjetili, da budemo za njih „satnik“ koji ispovijeda u toj situaciji: „Ovaj je Sin Božji“, da bi naš životni put koji je brz i lako se promijeni iz dobroga u loše, i kojega hodamo za Isusom i s Isusom bio put koji vodi zori uskrsnuća – poručio je mons. Uzinić.

Misu je slavio u zajedništvu s rektorom katedrale Mariom Tomljanovićem, župnikom Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Sanjinom Francetićem, sudskim vikarom Emilom Svažićem, ravnateljem Svećeničkog doma Nikolom Uravićem i rektorom Pripravničkog sjemeništa Ivanom Devčićem.

Na kraju mise rektor katedrale najavio je mise i obrede Velikoga tjedna koje će predvoditi nadbiskup Uzinić i potaknuo vjernike na sudjelovanje. Na Veliku srijedu Misa posvete ulja je u katedrali u 10:30. Na Veliki četvrtak u 18 sati nadbiskup će predvoditi Misu večere Gospodnje s obredom pranja nogu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Obredi Velikog petka bit će služeni u isto vrijeme, u 18 sati, u katedrali sv. Vida. Nakon obreda u 19:30 počet će križni put sa svijećama od katedrale, riječkom Kalvarijom do crkve sv. Romualda i Svih svetih na Kozali. Vazmeno bdjenje na Veliku subotu nadbiskup će predvoditi u 21 sat u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a na Uskrs u nedjelju 9. travnja s početkom u 11 sati u katedrali sv. Vida.