Budi dio naše mreže
Izbornik

U Argumentima predstavljen projekt "CRO Laudato si'"- puno malih koraka za lavinu dobra

Zagreb (IKA)

"Projekt 'CRO Laudato si'' – O brizi za naš dom", bila je u utorak 11. veljače, tema emisije "Argumenti" na Hrvatskom katoličkom radiju, a o projektu koji je pokrenulo Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) u suradnji s Franjevačkim svjetovnim redom (OFS) govorili su voditelj projekta teolog s HKS-a dr. Zoran Turza, nacionalna ministra OFS-a Anđa Slunjski te nacionalni duhovni asistent OFS-a fra Vladimir Vidović.

Jednogodišnji projekt započeo je početkom prosinca kako bi se u djelo provodio crkveni nauk o odnosu čovjeka prema Bogu, drugim ljudima i svijetu, a posebice učenje iz enciklike pape Franje “Laudato si'”. Vrhunac će biti 27. i 28. studenoga kada će se na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu upriličiti tematska međunarodna znanstvena konferencija na kojoj će sudjelovati i neka katolička sveučilišta iz Europe koja se na sličan način bave tom tematikom.

Cilj je osobni rast ponaosob, da svatko doživi to novo – kako ga nazivamo – ‘ekološko’ obraćenje, objasnila je Slunjski i napomenula da Papa zapravo moli sve nas kroz svoju encikliku da sami sebi posvijestimo što su to crkveni dokumenti te kako ih osobno živjeti.

“Živeći tako u svijetu mi smo poticaji za druge da i oni tako žive. Projekt se širi. I Crna Gora se uključila, a predstavljen je i na Vijeću franjevačkih zajednica čiji su članovi Franjevački svjetovni red Bosne i Hercegovine i Franjevačka mladež Bosne i Hercegovine. Nekako polako nastojimo širiti se tiho, da nema pritiska sa svih strana, živeći osobno”, rekla je.

Anđa Slunjski i fra Vladimir Vidović, nacionalna ministra i nacionalni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda

Dio projekta je i zalaganje za poštivanje ‘neradne nedjelje’ i u tom kontekstu dr. Turza kaže: Ljudima za uključenje predlažemo općeprihvaćene i jako poznate upute, no koje nismo možda dovoljno osvijestili. Mi svi možemo na nepolitički način – i prema sugestiji Svetoga Oca – napraviti zdravi pritisak na sve one u čijim je rukama politička i ekonomska moć, napominje voditelj projekta “CRO Laudato si'”, dodajući:

Tu se radi i o nutarnjoj promjeni, “potičemo na nutarnju promjenu prema jednom stavu života koji je možda najviše kritiziran u enciklici, a to je konzumerizam. Mi smo svi, rekao bih, malo opijeni konzumerizmom; nekako smo navikli da ga ni ne dovodimo u pitanje”.

Papa poziva na obraćenje upravo ljude koji nisu svjesni, koji su pasivni ili im nije važno, a kršćani su predani vjernici, no misle da ih se to možda ne tiče zbog izlike realizma, pragmatizma i onda se s time ismijavaju.

“I drugi su oni koji su pasivni i nezainteresirani. Papa Franjo kaže da je njima potrebno to ekološko obraćenje. Mislim da to isto treba apostrofirati, jer mi imamo predivnih franjevaca koji zapravo žive encikliku Laudato si'”. “Kad se govori o ekološkom obraćenju ne znači da se oni trebaju osjećati ugroženima, već onima koji ne vide da je tu problem”, smatra dr. Turza.

U razgovoru s urednicom emisije Dianom Tikvić duhovni asistent OFS-a fra Vladimir nadovezao se razmišljanjem da su teme poput ekologije nepravedno i neopravdano rezervirane samo za govor o određenim lijevim ili zelenim političkim opcijama. No, vjernik ne živi negdje izdvojeno, u oblacima. Zemlja je i njegov dom o kojoj treba brinuti i na kojoj živi.

doc. dr. sc. Zoran Turza s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Diana Tikvić, urednica Hrvatskog katoličkog radija

“Često mislimo da trebamo činiti nekakve velike stvari koje pripadaju određenim izvanrednim događajima. Često su to malene stvari – izuzev ove udarne ‘Neradne nedjelje’ s kojom smo ciljano krenuli – projektne aktivnosti poput štednje električne energije, štednje vode, smanjenja upotrebe plastike.” Pojašnjava da je riječ u biti o malim aktivnostima koje se itekako mogu posviješćivati. Svaki svjetovni franjevac živi u obitelji pa će govoriti o tome svojim prijateljima, članovima obitelji, na radnom mjestu.

Taj se krug ekološkog osvješćivanja u kršćanskom duhu počinje širiti. To se može itekako učiniti, može se napraviti puno dobrih stvari s tim malim koracima. Ne, dakle, odjedanput nešto veliko napraviti, nego puno tih malih koraka koji će zapravo pokrenuti lavinu dobra u svemu ovome, istaknuo je Vidović.

Svakog mjeseca stavili su određeni naglasak, tako u veljači na štednju toplinske energije, idućeg mjeseca na štednju vode, u travnju pak na nepotrebno bacanje hrane, a dio projekta “CRO Laudato si'” je i odlazak na ljetovanje korisnika pučke kuhinje sa zagrebačkog Svetog Duha.