Budi dio naše mreže
Izbornik

Na misi zahvalnici u dubrovačkoj katedrali molilo se za blagopokojnoga Benedikta XVI.

Dubrovnik (IKA)

Misu zahvalnicu na završetku stare 2022. godine u subotu 31. prosinca u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je dubrovački biskup Roko Glasnović, a na kraju mise otpjevan je Te Deum. U zazivu molitve vjernika molilo se i za pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI.

Biskup Glasnović u propovijedi je podsjetio na život pape Silvestra čijim blagdanom završava godina te zahvalio Gospodinu na svemu što je dao u protekloj godini, „na svim lijepim događajima u našem životu ali i svim teškoćama koje nas uče rasti i trpjeti iz ljubavi“. Posljednje večeri stare godine biskup je potaknuo na promišljanje o tome jesmo li u proteklog godini postali bolji ljudi, jesmo li učinili sve da budemo sveti. Ogledalo za to je sam Isus Krist. „Ako s mnogim svojim odrazima u tom ogledalu ne možemo biti zadovoljni, možemo večeras izreći svoju zahvalnost svome Bogu što je i ove godine bio oko nas i za nas zauzeti Bog“, kazao je biskup napomenuvši kako je zbog Božje zauzetosti i poticaja ipak bilo na ovom svijetu, u gradu i biskupiji i svjetla i dobrote.

Spominjući se pape naših dana, emeritusa Benedikta XVI. koji je tog jutra preminuo, dubrovački biskup je podsjetio kako je blagopokojni papa nas u Hrvatskoj pohodio 2011. godine povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. „Nije moguće u nekoliko riječi prikazati život čovjeka, a pape Benedikta je još i teže. Svećenik, biskup, papa – u službi Bogu, ljudima i Crkvi. Jedan od najvećih teologa, možda i najveći, u posljednjim stoljećima. Možemo ga svrstati u red naučitelja Crkve, mudrih, dubokih i jednostavnih misli. Božji čovjek sjajnog uma i poniznog srca. Zahvalni na daru što smo ga imali, molimo za pokoj njegove duše, da ga Gospodin primi u radost svoga kraljevstva.“

Biskup je na misi zahvalnici izrekao zahvalnost za mnoge stvari i događaje u protekloj godini kao i na životima svih onih koji su u njoj svoj zemaljski put završili.

Na misi je koncelebrirao katedralni župnik don Marin Lučić, asistirao je trajni đakon don Tomislav Sikavica. Liturgijsko pjevanje obogaćeno hrvatskim božićnim pjesmama predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom prof. Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka.

Misu zadušnicu za blagopokojnog papu u miru Benedikta XVI. biskup Glasnović će predvodit u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike 5. siječnja s početkom u 18 sati.

Biskup Glasnović je također odredio da se na svima misama u subotu 31. prosinca i u nedjelju 1. siječnja moli za pokoj duše blagopokojnog pape u miru Benedikta XVI. kao i da se 31. prosinca nakon redovitog zvonjenja, posebno zvoni svim zvonima u crkvama na području Dubrovačke biskupije, kao znak žalosti za preminulog papu u miru Benedikta XVI.