Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Barišić na Krštenje Gospodinovo slavio misu u katedrali sv. Dujma

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je euharistiju u splitskoj prvostolnici sv. Dujma na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 10. siječnja.

„Danas na blagdan Krštenja Gospodinova sjetit ćemo se trenutaka kada nismo bili na razini toga dostojanstva koje smo po krštenju primili da smo sinovi i kćeri Božje te sestre i braća međusobno. Molit ćemo Gospodina da nam oprosti“, kazao je na početku slavlja nadbiskup Barišić.

Propovijed je započeo riječima proroka Izaije: „O svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako novaca i nemate, dođite. Bez novaca i bez naplate kupite vina i mlijeka! Zašto da trošite novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju na ono što ne siti? Mene poslušajte, i dobro ćete jesti i sočna ćete uživati jela. Priklonite uho i k meni dođite, poslušajte, i duša će vam živjeti“ (Izaija 55,1  – 3).

U tom svjetlu kazao je da je voda onodobno značila bogatstvo, voda se kupovala. „Ivan Krstitelj je na rijeci Jordan propovijedao obraćeničko krštenje vodom i njegovo propovijedanje bile su duhovne vježbe kao priprema za susret s Onim koji dolazi.“ Ivan je svjestan veličine onoga koji dolazi te veli da mu nije dostojan zavezati remenje na obući, da on (Ivan) krsti vodom a da će Onaj koji dolazi krstiti Duhom Svetim i da je Njegovo krštenje životvorno. On grijehe oprašta. Gospodin se ne krsti radi svojih grijeha, nastavio je nadbiskup.

„On je bezgrešan. Isus se krsti jer se želi solidarizirati s nama. U tom se trenutku događa epifanija – očitovanje Gospodinovo. Golub ima simbolično značenje: najavljuje novu stvarnost i simbol je mira. Gospodinovo krštenje je ljubav do kraja, do križa i na križu nas ljubi, bezgranično. S darom krštenja ulazimo u ovakvu dinamiku života. Sv. Pavao će reći da je ljubav Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan.“

U kontekstu jednoga natpisa u Zadru „Santa Entrata“ – „Sveti ulazak“ (dan kada su Venecijanci ušli u Zadar i uspostavili svoju vlast) nadbiskup je kazao: „Taj dan slavili su kao sveti ulaz, koji nema veze sa svetim. Mi bismo svoje krštenje mogli slaviti kao ‚Santa Entrata‘, ulazak u Crkvu, u božansku trojstvenu obitelj. Mnogi od nas ne znaju datum kad su kršteni. Pitam se: koliko krštenje utječe na naš život i koliko s vjerom nosimo svoje poteškoće? Mnogo puta smo trošili novac na ono što život nije. Možda fizički nismo žedni ni gladni ali nam je duša i žedna i gladna Boga“, poručio je nadbiskup.

Na kraju mise nazočnima se s nekoliko riječi obratio katedralni župnik don Ante Mateljan. Podsjetio je da će sva prikupljena milostinja na današnjim misama biti preusmjerena za stradale u potresu.

Pjevanje je predvodilo nekoliko članova katedralnoga zbora uz orguljsku pratnju mo. don Ivana Urlića.

Misu su izravno prenosili Televizija Jadran i Splitsko-makarske nadbiskupija na svom Youtube kanalu i Facebook stranici.