Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Eterović: Sveta Stolica spremna je za posredovanje u Ukrajini

Berlin (IKA)

Apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović izjavio je u utorak, 14. ožujka u Berlinu da je Sveta Stolica i dalje spremna posredovati između Ukrajine i Ruske Federacije, objavila je KNA.

Papa Franjo i njegovi najbliži suradnici u više su navrata potvrdili da je Papa spreman za posredovanje „ako to obje strane ozbiljno žele i ako su spremne zauzeti se za pravedan i trajan mir“, rekao je nadbiskup Eterović na prijemu u nuncijaturi u povodu deset godina pontifikata pape Franje. Mir u svijetu ima prioritet za Katoličku Crkvu, naglasio je nuncij, pojasnivši kako mnogi primjeri pokazuju da je Sveta Stolica pripravna ponuditi svoje usluge u sukobima između država ili unutar neke države. „To vrijedi i u slučaju ratne tragedije u Ukrajini“, potvrdio je.

Nadbiskup Eterović podsjetio je da je papa Franjo na početku svoga pontifikata zbog pretežito regionalnih izbijanja sukoba i ratova govorio o zabrinutosti zbog opasnosti od trećeg svjetskog rata u dijelovima. Tijekom godina taj je opis sve aktualniji, „posebice nakon 24. veljače 2022., kad je Ruska Federacija napala Ukrajinu i time izazvala krizu ne samo međunarodnog prava“, rekao je.

Kao primjer diplomatskih napora Svete Stolice apostolski nuncij u Njemačkoj naveo je posredovanje između Sjedinjenih Američkih Država i Kube, kako bi se normaliziralo međusobne prekinute odnose tih država. Sveta Stolica također je imala ulogu u posredovanju u različitim zemljama, primjerice u mirovnim procesima u Kolumbiji i Mozambiku. Posebnu pozornost, tvrdi nadbiskup Eterović, Sveta Stolica poklanja potrazi za mirom u Republici Južnom Sudanu.

Kako bi se pomoglo okončati stanja rata i nasilja, papa Franjo neprestano naviješta evanđelje mira, rekao je nuncij i pritom citirao dijelove, kako je rekao, „programskog dokumenta“ Evangelii gaudium: Crkva naviješta „Evanđelje mira“ i otvorena je za suradnju sa svim nacionalnim i međunarodnim autoritetima „kako bi se skrbila o tome velikom univerzalnom dobru“. Nadbiskup Eterović ohrabrio je svakoga da „se prema svojim mogućnostima i u skladu s vlastitom odgovornošću zauzme za potporu miru na svim razinama“, objavila je KNA.