Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Ševčuk zahvalio marijanskim svetištima za otvoreno pismo Putinu

Kijev (IKA)

Kijevsko-halički veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk zahvalio je sedmerim europskim marijanskim svetištima za otvoreno pismo koje su uputila predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, osuđujući agresiju na Ukrajinu, objavila je 4. travnja slovenska Družina.

Nadbiskup je u svojoj videoporuci u nedjelju 3. travnja, između ostalog, zahvalio marijanskim svetištima koja su predsjednika Putina pozvala „na trenutačan prekid ovog neljudskog rata i uspostavu mira u Europi i svijetu“.

Potpisnici pisma su svetišta u Fatimi (Portugal), Lurdu (Francuska), Loretu (Italija), Einsiedelnu (Švicarska), Mariazellu (Austrija), Altöttingu (Njemačka) i Częstochowi (Poljska) – okupljena u Udruženje europskih svetišta. Veliki nadbiskup Ševčuk ustvrdio je da su to „središta koja danas čine savjest i svijest kršćana u Europi“. Pismo je upućeno nakon Čina posvete čovječanstva, Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu koji je u tim svetištima učinjen na svetkovinu Navještenja Gospodinova, 25. ožujka, u isto vrijeme kada ga je predmolio i papa Franjo u bazilici sv. Petra.

„Protivimo se invaziji Rusije na Ukrajinu i odlučno osuđujemo razorna neprijateljstva Ruske Federacije“, piše u otvorenom pismu. Istovremeno se iznosi zahtjev Europskom parlamentu za primanje Ukrajine u Europsku uniju.

„Oplakujemo svaki život izgubljen u ovoj neravnopravnoj borbi; solidarni smo s patnjom nebrojenih osoba i žalimo zbog uništenja“, izrazilo je Udruženje europskih svetišta.

O sadržaju pisma izvijestio je talijanski Il Mattino.