Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić slavio misu na Plehanu s hodočasnicima na putu za Lurd

Plehan (IKA)

Hodočasnici iz Ministarstva obrane i oružanih snaga Bosne i Hercegovine na putu za Lurd su 8. svibnja pohodili Župu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Hodočasnici su predvođeni apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, nadbiskupom vrhbosanskim i metropolitom.

Misu na Plehanu predvodio je nadbiskup Vukšić u zajedništvu s plehanskim gvardijanom fra Antom Tomasom, vojnim kapelanima vlč. Goranom Kosićem i vlč. Ljubom Zelenikom te domaćim franjevcem fra Ivanom Ćurićem i vlč. Franjom Sitnikom, grkokatoličkom župnikom u Derventi. Misna čitanja čitali su vojnici.

Okupljeni župljani su prije mise zajedno s hodočasnicima molili Gospinu krunicu na nakanu blagoslova hodočašća.

Gvardijan fra Anto zahvalio je nadbiskupu i hodočasnicima što su i ove godine na početku svog hodočašća odlučili na Plehanu slaviti misu, ustvrdivši da je to za taj kraj, napose za njegove povratnike, veliko ohrabrenje.

Naglasivši u homiliji kako je Riječ Božja temelj našega života, fra Anto se osvrnuo na povijest, napose onih teških vremena kada je BiH bila pod okupacijom osmanlijske vlasti te pojasnio da su i tada franjevci pronašli načina kako naviještati Riječ Božju, što je tada bilo strogo zabranjeno. Da bi ih spasili, vjernici su ih predstavljali kao ujake, što je i danas ostao naziv za franjevce.

Propovjednik je dodao kako su Bogu zahvalni za prvog vrhbosanskog nadbiskupa, sada slugu Božjega Josipa Stadlera koji je tada u BiH formirao institucije te ga se u Nadbiskupiji svakoga 8. u mjesecu posebno sjećaju i mole za njegovo proglašenje blaženim.

Nadbiskupu Vukšiću zahvalio je na brizi za povratnike i svećenike koji u tom dijelu Bosanske Posavine žive u teškim uvjetima.

Vojnicima je zahvalio na žrtvi koju čini kroz instituciju Vojnog ordinarijata sudjelujući, kako je rekao, u očuvanju mira svih naroda u BiH te im poželio da na tom hodočašću pod okriljem Nebeske Majke učvrste svoje poslanje te tako doprinose miru i dobru u BiH.