Budi dio naše mreže
Izbornik

Obnovljena župna crkva sv. Marka na Gornjem gradu

Zagreb (IKA)

Župna crkva sv. Marka u Zagrebu na Gornjem gradu koja je teško oštećena u potresima 2020. godine, obnovljena je i bit će od Prve nedjelje došašća, 3. prosinca 2023. otvorena za redovita bogoslužna slavlja.

Na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca 2023., misom u 11 sati koju će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, župna crkva sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, nakon gotovo tri godine otkako je nastradala u potresima 2020. godine, ponovno otvara svoja vrata vjernicima za bogoslužna slavlja i osobnu molitvu.

Naime, u župnoj crkvi sv. Marka pukotine na lukovima (od ožujka 2020.) potres 29. prosinca 2020. dodatno je proširio i na nekoliko je mjesta otpala manja količina razlomljene žbuke. Vrijedni kipovi ostali su na mjestu i nije ih oštetila padajuća žbuka, a župna crkva sv. Marka, unatoč ozbiljnim napuknućima na lukovima koji drže svod, ipak je izbjegla teža oštećenja. Zbog navedenih oštećenja župne crkve, neko vrijeme bogoslužja su bila slavljena u pokrajnjoj kapeli sv. Fabijana i Sebastijana, a kada se pristupilo cjelokupnoj obnovi crkve, bogoslužna slavlja održavala su se u kapeli na Kamenitim vratima (Kamenita 2A).

Također, vrijedi spomenuti da je u potresima tijekom ožujka i prosinca 2020. godine nastradala i akademska crkva sv. Katarine Aleksandrijske na Gornjem gradu, a njezina obnova je u tijeku. Nakon što su se u potresu u ožujku 2020. od svoda odvojile velike količine žbuke i štukature te napukli lukovi koji podupiru krovnu konstrukciju, u prosinačkom potresu urušio se gotovo cijeli svod iznad svetišta.