Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelja Božje riječi u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Đakovo/Josipovac (IKA/TU)

Nedjelja Božje riječi 22. siječnja obilježena je na misnim slavljima u cijeloj Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Mise kod Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu

Nedjelju Božje riječi u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Đakovu milosrdne sestre Svetoga Križa proslavile su zajedno s vjernicima misama u 7 sati i 17 sati. Misno slavlje u 7 sati predvodio vlč. Grgo Grbešić, rektor samostanske crkve i profesor na đakovačkom KBF-u.

„Upravo zato što je važna Božja riječ, danas slavimo Nedjelju Božje riječi. Isusova riječ ima moć uvesti nas u tajnu istine, i da po njoj doživimo oslobođenje. Isusova riječ daje nam svrhu života i oblikuje u nama novoga čovjeka. I kad čitamo Božju riječ, osobito evanđelje, vidjet ćemo kako će često biti u suprotnosti s našim stavovima i razmišljanjima. Npr. kad nas Božja riječ poziva da trebamo oprostiti. Reći ćemo: ‘Isuse, ti znaš kako to nije lagano…’ Iza njegove riječi stoji Božji autoritet jer je i sam molio na križu: ‘Oče, oprosti im jer ne znaju što čine.’ Imamo naš duh, koji je ljudski, i imamo Božju riječ koja nam približava Isusov duh. Što smo bliži, sjedinjeniji s Božjom riječju, ona nas više oblikuje“, istaknuo je propovjednik.

Večernju misu predvodio je župni vikar Župe Svih svetih u Đakovu vlč. Domagoj Vidaković. On je potaknuo sve prisutne na razmišljanje o Božjoj riječi. Također je sve pozvao na preispitivanje koliko pozorno slušaju Božju riječ, istaknuvši da je važno uvijek na pameti imati da je to riječ za nas. Pjevanje je predvodio samostanski zbor pod ravnanjem s. M. Svjetlane Paljušević.

Slavlja u đakovačkoj župi Svih svetih

Proslava Nedjelje Božje riječi u đakovačkoj župi Svih svetih počela je u subotu 21. siječnja večernjim euharistijskim klanjanjem Božjoj riječi koje su predvodili župnik Ivan Lenić i župni vikar Domagoj Vidaković. Na klanjanju su se uz druge vjernike okupili čitači i članovi biblijske skupine te zbor Santo. Božja je riječ istaknuta na posebnom mjestu pred oltarom uz ambon i zapaljenu svijeću.

Na ranoj nedjeljnoj misi 22. siječnja župnik Lenić je u propovijedi govorio o važnosti slušanja. „Bog nam upravlja svoju riječ; čak nam njegov Sin – utjelovljena Riječ govori, otkriva, objavljuje, pokazuje do punine otajstvo Boga, nas, života… Prvi stol koji nam Crkva prostire u euharistiji, svakoj misi je stol riječi Božje. Pozvani smo biti aktivnim blagovateljima i za tim stolom. A sve počinje slušanjem. Nedjelja Božje riječ je zato milosni trenutak, novi poziv za naše pravo, vjerničko ophođenje sa živom riječju Božju, s Evanđeljem – za naše pozornije slušanje, temeljitije prebiranje, potpunije čuvanje, vjerodostojnije vršenje Božje riječ. Nitko u tome nije savršen ni usavršen. Treba nam korigiranja, poboljšanja. Ta, u riječi Božjoj je put, istina i život za sve nas“, rekao je. Proslava Nedjelje Božje riječi nastavljena je i na preostalim nedjeljnim misnima.

Misna slavlja u Josipovac 

U Župi sv. Luke u Josipovcu proslavljena je Nedjelja Božje riječi misno koju je predslavio župnik vlč. Mario Žigman. U svečanoj procesiji Sveto pismo je doneseno ispred oltara. Župnik je podsjetio na važnost čitanja Svetoga pisma koje je temelj života jer u njemu pronalazimo odgovore na sva životna pitanja, lutanja i traženja, istaknuvši da se u Svetom pismu prepoznaje Boga koji ljubi i prašta. U propovijedi je vlč. Žigman pozvao okupljene da im Nedjelja Božje riječi bude poticaj da češće uzimaju Sveto pismo i čitaju ga, istražuju i svjedoče drugima. Misu je pjesmom animirao mješoviti zbor.

Misu u 10 sati predvodio je sveučilišni kapelan vlč. dr. Davor Vuković koji je podsjetio vjernike na značenje Božje riječi i da je u tijeku ekumenska molitvena osmina za jedinstvo kršćana kojima je Božja Riječ zajednička. U propovjedi je istaknuo da Sveto pismo na najizvrsniji način donosi svjedočanstvo o Kristovim riječima i djelima. „Čitajući Pismo susrećemo se u vjeri samoga Krista. Stoga nas i nedjelja Riječi Božje potiče na revno slušanje, čitanje i vršenje Božje riječi, odnosno Svetoga pisma, bilo u liturgiji, bilo u osobnom životu“, rekao je. Misu je pjesmom animirao dječji zbor. Večernju misu predvodio je župnik Žigman, a pjevanje je animirao zbor mladih.