Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje oviteženja vitezova Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog

Marija Bistrica (IKA)

Euharistijsko slavlje i obred primanja među vitezove i dame u Viteški red Svetoga groba jeruzalemskog u subotu 16. rujna u Mariji Bistrici predvodio je veliki prior za Magistralnu delegaciju Reda u Hrvatskoj kardinal Josip Bozanić.

Misu je suslavilo više svećenika te apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, patrijarhijski vikar i jeruzalemski pomoćni biskup William Shomali i križevački vladika Milan Stipić.

Obred primanja među vitezove i dame upriličen je na početku euharistijskog slavlja. Oviteženo je osam laika i dvojica svećenika te su, prvi puta u hrvatskoj Magistralnoj delegaciji, primljene četiri laikinje među dame Svetoga groba jeruzalemskog: Ivan Brzović, Rozalija Bregović Pračić,Krunoslav Cukrov, Zlatko Gligo, vlč. Anđelo Maly, Branko Pagadur, Marijana Pećnik, Zlata Penić-Ivanko, Tomica Plukavec, Lukša Regjo, mons. Darko Tomašević, Miroslav Vukovojac-Dugan, Edith Zeltner-Nikšić i Časlav Žaja.

Kardinal Bozanić je u homiliji podsjetio na Isusovo povjeravanje Djevice Marije učeniku Ivanu i obrnuto. „Time sinovska briga za majku, od Isusa prelazi na Ivana. Marija od tada pripada Ivanu, a po njemu i novoj obitelji − Crkvi, koja nastaje Isusovom smrću, uskrsnućem i darom Duha Svetoga“, rekao je.

Dodao je da Isus s križa naznačuje Marijino novo materinstvo povezujući ju zauvijek s Crkvom. „Stoga na dan Pedesetnice nalazimo Mariju Majku Isusovu prisutnu u apostolskoj zajednici koja je bila jednodušno postojana u molitvi“, kazao je.

Propovjednik je se zatim osvrnuo na sveti jeruzalemski grob rekavši da je to prostor na zemaljskoj kugli koji je primio Isusovo mrtvo tijelo. „A Isusov prazan grob i danas je znak Isusova uskrsnuća od mrtvih, ali i novosti života za sve. Ta novost života plod je Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Isusov križ i Isusov grob nerazdvojivo su povezani. Oni su i središte nadahnuća duhovnosti Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskoga“, istaknuo je.

Poručio je članovima Reda da je obred investiture uvijek radosno slavlje za čitavi Red Svetoga groba jeruzalemskoga jer se time očituje njegova životnost. „Stoga, dok danas liturgijskim slavljem pridružujemo 14 novih vitezova i dama našemu Redu u hrvatskoj Magistralnoj delegaciji, radujemo se ne samo što se naša Magistralna delegacija povećava, već i zbog toga što ona danas dobiva u svoj sastav i dame“, kazao je kardinal Bozanić.

„Postati vitezom ili damom u Crkvi znači intenzivnije živjeti svoj kršćanski poziv i predano posvetiti svoj život u ispovijedanju Kristove vjere. To podrazumijeva stavljanje Isusa Krista u središte življenja: osobnoga, obiteljskoga i društvenoga. Pozvani ste slijediti vlastitu ispravnu savjest rasvijetljenu vjerom i uvijek težiti pravdi i čestitosti“, rekao je vitezovima i damama.

Propovjednik je podsjetio da se nalaze u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, gdje je hodočastio i blaženi Alojzije Stepinac, koji je također bio vitez Reda Svetoga groba jeruzalemskoga. „Odličje viteza primio je 1937. godine za vrijeme hrvatskoga nacionalnoga hodočašća u Svetu Zemlju. Odličje mu je uručio tadašnji latinski patrijarh mons. Luigi Barlassina s ciljem da se u Hrvatskoj osnuje predstavništvo Reda. Drugi svjetski rat i dolazak komunista na vlast tada su osujetili ostvarenje toga plana. Danas smo zahvalni Božjoj providnosti što je upravo blaženi Alojzije Stepinac nebeski zaštitnik Hrvatske magistralne delegacije Reda Svetoga groba jeruzalemskoga“, kazao je.

Ustvrdio je da Sveta Zemlja ima posebno značenje za svaku kršćanku i kršćanina. „Ona govori o utjelovljenju Boga koji se spustio na zemlju, o Bogu koji je ljudskim nogama hodao po zemaljskom tlu. Sveta Zemlja govori o važnosti zemlje i tijela; o ljudskoj brizi za stvoreni svijet. Isus je ljubio svoju domovinu. Sveta Zemlja govori nam o čovjekoljublju i domoljublju; o ljubavi prema ljudima i prema domovini“, poručio je kardinal Bozanić.

„Kao kršćani pripadamo Isusu koji je naš brat i Gospodin i ljubimo Crkvu − Kristovo mistično tijelo, koja je svoj povijesni hod započela u Jeruzalemu i koja i danas tamo živi i svjedoči“, dodao je te sve preporučio nebeskom zagovoru Majke Božje Bistričke i blaženoga Alojzija Stepinca.

Na kraju euharistijskog slavlja riječi zahvale uputio je magistralni delegat Papinskog viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog za Hrvatsku Claude Grbeša. Podsjetio je vitezove i dame da svoje poslanje ne ostvaruju po maču, nego po svakodnevnoj molitvi, vjerodostojnom življenju Božje riječi, vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi te neumornim zalaganjem za opstanak kršćana u Isusovoj domovini.