Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Lingua predslavio božićnu misu u bazilici sv. Antuna Padovanskoga

Zagreb (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua predslavio je misu svetkovine Rođenja Gospodinova 25. prosinca u bazilici svetog Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu.

Koncelebrirali su ministar Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, rektor bazilike i župnik fra Ivan Lotar, gvardijan Samostana Svetog Duha fra Josip Petonjić, tajnik Provincije fra Zlatko Vlahek te ravnatelj Doma sv. Antuna fra Vladimir Vidović.

Riječ dobrodošlice nunciju uputio je rektor fra Ivan čestitajući Božić te je izrazio radost zbog nuncijeva dolaska.

Mons. Lingua se u homiliji osvrnuo na riječi iz naviještenoga Evanđelja: „I Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama.“ Kazao je da je to „otajstvo koje danas slavimo s radošću i zahvalnošću. I to nas potiče na razmišljanje. Narod je očekivao moćnoga Mesiju koji će obnoviti Izraelsko kraljevstvo, a dolazi krhko dijete. Ono nije rođeno u palači, nije dočekano na kraljevskom dvoru: rođeno je u štali, položeno je u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu, a posjećuju ga siromašni pastiri koji noću bdiju nad ovcama.“

Nadalje je okupljenim vjernicima poručio da je Mesija sigurno došao spasiti nas, „ali nam istovremeno govori da treba nas, našu pomoć, našu suradnju“. Rekao je da je Bog zato i postao dijete, „da nas uključi u svoj naum spasenja. Da nam kaže da nas treba.“

Osvrćući se na svoje iskustvo, mons. Lingua je kazao da bi bilo lako ljubiti Isusa da je on čisti duh, „anđeoski“ Isus. „Bilo bi lako klanjati mu se u Presvetom Oltarskom Sakramentu, jer ondje nikome ne smeta, ali on je postao čovjek, prihvatio je čovještvo. Prisutan je u svakom bratu i sestri“, rekao je.

Govoreći o utjelovljenju Isusa, Djeteta rođenog u Betlehemu, nuncij je kazao da ono govori da ljubav nikada nije jednosmjerna. Život je krug ljubavi. To je davanje i primanje.

„Riječ tijelom postade i nastani se među nama. I nastavlja nam se darivati, ne samo u kruhu i vinu, nego i u tijelu naše braće i sestara i traži od nas da ga prihvatimo“, zaključio je mons. Lingua.

Liturgijsko pjevanje prevodio je zbor Novi put mira pod vodstvom Georga i Antonije Linde, koji redovito pjeva nedjeljom na misi u 12 sati u bazilici.

Nuncij je prvi put predslavio misu u Župi sv. Antuna Padovanskoga otkad je župna crkva uzdignuta na dostojanstvo bazilike. Nakon božićnog objeda u samostanu, zajedno s franjevcima konventualcima podijelio je ručak korisnicima Pučke kuhinje na Svetom Duhu. Kako je za Hrvatski katolički radio rekao fra Vladimir, fratri su toga dana zamijenili volontere koji cijele godine svakodnevno pomažu njemu i fra Vilčeku Novačkom u pučkoj kuhinji, da bi mogli provesti Božić sa svojim najmilijima.