Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježavanje 32. godišnjice stradanja Vukovara i Škabrnje u Domovini

Zagreb (IKA)

Pregled događanja u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, o 32. godišnjici stradanja tih mjesta i njihovih stanovnika, 17. – 18. studenoga 2023., diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

VUKOVAR

Đakovačko-osječka nadbiskupija 24. godinu u nizu organizira Nadbiskupijsko spomen-hodočašće u Vukovar. Program počinje u subotu, 18. studenoga u 10 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ – Vukovar, a u 10:30 kreće Kolona sjećanja koja prolazi vukovarskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

U 12:15 predviđena je molitva i polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Memorijalnom groblju. Središnji dio hodočašća je misno slavlje koje će oko 13 sati na Memorijalnom groblju predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua. Ako vremenske prilike ne budu povoljne, euharistija će biti slavljena u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. Prijenos mise moći će se pratiti u programu HRT-a, a preuzet će ga i Hrvatski katolički radio.

ŠKABRNJA

Obilježavanje 32. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu počinje u petak 17. studenoga u 18 sati, paljenjem svijeća u Ulici 18. studenoga 1991., od predjela Ambar, na ulazu u to ravnokotarsko mjesto, do središta Škabrnje.

U subotu, 18. studenoga održava se komemorativni program. U 10:15 kreće Kolona sjećanja do spomen-obilježja masovne grobnice u središtu Škabrnje, gdje će u 10:45 biti polaganje vijenca.

Misu za domovinu i poginule u Domovinskom ratu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije 18. studenog u 11 sati predslavit će zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon mise, u 12 sati će krenuti hodnja „Korak po korak“ do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje će u 12:30 kod središnjeg križa biti položeni vijenci i upaljene svijeće, čime će završiti službeni program.

ZAGREB

U zagrebačkoj Dubravi bit će slavljena misa u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela s početkom u 17 sati, a nakon mise bit će procesija i postavljanje lampaša uz Ulicu grada Vukovara u Donjoj Dubravi, do Osnovne škole Ivana Mažuranića.

Paljenje lampaša uz Ulicu grada Vukovara počet će u 18 sati. Središnji dio programa bit će kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u 18:30.

Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu organizira akademiju „Srce i riječ za Vukovar“ u petak u 19 sati u dvorani „Vijenac“, Kaptol 29 A. Svjedočanstvo će iznijeti Željko Zadro. Nakon akademije uslijedit će molitva za sve poginule u ratu i obrani Vukovara.

Na sam Dan sjećanja, misa za sve žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje bit će slavljena u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu u 19 sati, a predvodit će ju provincijal Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. Nakon mise u crkvi će biti održan održati prigodni koncert „Zapamtite Vukovar“.

ZVON ZA VUKOVAR

Župnik vukovarske Župe sv. Filipa i Jakova fra Tonio Vučemilović, povodom obilježavanja Dana sjećanja pozvao je da o 32. godišnjici stradanja Vukovara i Škabrnje u subotu u 18 sati i 11 minuta zazvone sva zvona s crkvenih zvonika i u drugim mjestima diljem Domovine.