Budi dio naše mreže
Izbornik

Objava imenovanja mons. Svaline biskupom koadjutorom Srijemske biskupije u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

U prostorijama Župe Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u četvrtak, 7. listopada točno u 12 sati započela je molitva Anđeo Gospodnji koju je predmolio srijemski biskup Đuro Gašparović, u zajedništvu sa svećenicima koji su na službi u Srijemskoj biskupiji. Nakon molitve, biskup Gašparović je pročitao proglas o proglašenju mons. Fabijana Svaline za biskupa koadjutora s posebnim ovlastima u Srijemskoj biskupiji, kako je priopćila Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji.

Vijest o imenovanju objavljena je u Srijemskoj biskupiji, u Srijemskoj Mitrovici, 7. listopada u 12 sati. Istovremeno je imenovanje objavljeno u Rimu, u središtu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu i u Đakovačko–osječkoj nadbiskupiji.

Objavu i obraćanje biskupa Đure Gašparovića donosimo u cijelosti.

Draga braćo svećenici – župnici, dragi Kristovi vjernici laici Srijemske biskupije!

Božja Providnost je, nakon nekoliko prijašnjih imenovanja, ponovno pogledala na prezbiterij Đakovačko-osječke nadbiskupije kako bi izabrala Pastira za jednu partikularnu Crkvu u Srijemu. Čast mi je i radostan sam što vam mogu objaviti da je danas, 7. listopada 2021. godine, na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, papa Franjo imenovao svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Fabijana Svalinu biskupom koadjutorom Srijemske biskupije s posebnim ovlastima. Ovu vijest je priopćila Apostolska Nuncijatura u Beogradu.

Novi biskup Fabijan nije danas ovdje s nama, ali mi smo duhom i molitvom uz njega u Apostolskoj Nuncijaturi u Zagrebu i povezani s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom u Đakovu gdje se ovoga trenutka objavljuje ovo imenovanje. Zahvaljujemo Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji što je darovala sufraganskoj biskupiji svećenika za biskupa koadjutora.

Danas se imenovanju mons. Fabijana za biskupa koadjutora Srijemske biskupije sa posebnim ovlastima raduje cijeli prezbiterij naše mjesne Crkve. Posebno se danas raduje naša biskupija i zvone zvona ove naše katedrale, drevna biskupija, bogate kulturom, tradicijom i običajima. Zahvalna je Papi i Đakovačko-osječka crkvena pokrajina kao i Biskupska konferencija Svetog Ćirila i Metoda.
Dragom mons. Fabijanu čestitam u ime svećenika, redovnika, sestara redovnica i Kristovih vjernika laika na ovom imenovanju jer je ono znak povjerenja Crkve i Pape Franje prema njemu. Sveti je Otac prepoznao u njemu revnog Kristova radnika u Božjem vinogradu pa ga je našao doličnim za nove zadaće u Crkvi. Njegovo pastoralno iskustvo koje je stjecao kao svećenik na mnogim područjima djelovanja u Crkvi dolazi sada do novog izražaja u Srijemskoj biskupiji. Uvjeren sam da će svojim svećeničkim iskustvom, otvorenošću i neposrednošću znati biti otac i brat svećenicima, redovniku, redovnicama i svim ljudima dobre volje u Srijemskoj biskupiji zajedno sa mnom, dijecezanskim biskupom. Uvjeren sam i želim da bude snažan i ustrajan u posvećivanju Naroda Božjega, u naviještanju radosne vijesti i u našem zajedničkom upravljanju Srijemskom biskupijom.

Biskupu Fabijanu želimo dobrodošlicu i molimo da svaki njegov korak i pothvat u ovoj biskupiji bude blagoslovljen, a Isus Krist, jedini pravi i dobri Pastir, neka mu u njegovom služenju ovoj partikularnoj Crkvi bude uzorom!

Pratio ga zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika Srijemske biskupije, katedrale i župe Srijemske Mitrovice i svih svetih Srijemskih mučenika.
Nakon službene objave i govora mons. Đure Gašparovića, svi okupljeni zapjevali su svečanu pjesmu Tebe Boga hvalimo izrazivši tako radost zbog objave i imenovanja mons. Svaline za novoga biskupa koadjutora s posebnim ovlastima u Srijemskoj biskupiji.