Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Svalina: „Molite se za mene, da s pouzdanjem u Gospodina, ovu službu vršim vjerno, s ljubavlju i otvorenoga srca prema svim ljudima“

Zagreb (IKA)

Svečana objava imenovanja mons. Fabijana Svaline, ravnatelja Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže, srijemskim biskupom koadjutorom održana je u četvrtak 7. listopada u središtu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Svečanom činu nazočili su apostolski nuncij u Republici nadbiskup Giorgio Lingua, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić i umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije Mate Uzinić te umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac. Nazočni su bili i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Krunoslav Novak, tajnik Apostolske nuncijature vlč. Alfred Rayan Dsouz, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve preč. Tomislav Markić, ekonom HBK don Šime Šindija, kao i svećenici Zdenko Perija, Josip Dominković i Josip Ivešić, najbliži suradnici mons. Svaline zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko i glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić, kao i članovi obitelji mons. Svaline te djelatnici ustanova i ureda Hrvatske biskupske konferencije.

Nakon molitve Angelusa koju je predvodio kardinal Bozanić, nuncij Lingua objavio je da je papa Franjo imenovao mons. Fabijana Svalinu, dosadašnjega ravnatelja Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže, srijemskim biskupom koadjutorom te ukratko predstavio njegov životni put.

Okupljenima se zatim obratio novoimenovani srijemski biskup koadjutor Svalina, istaknuvši da mu je to imenovanje bilo „veliko iznenađenje“ kojim njegovo mladomisničko geslo (iz Psalma 37,5): „Prepusti Gospodinu putove svoje (i on će sve voditi)“ dobiva „jedan novi, dublji smisao“. „Pouzdati se u Gospodina, činiti dobro – za Crkvu, sav narod Božji i sve ljude – ponizno se preispitivati jesu li moji planovi i djela usklađeni s Božjom voljom, te u konačnici prepustiti sve Bogu znači priznati da Ga trebam, da sve ovisi o Njemu“, istaknuo je mons. Svalina.

Osvrnuvši se na nove izazove, najavio je da će povjerenu službu u zajedništvu biskupom Gašparovićem na dobro Katoličke Crkve i povjerene im vjerničke zajednice u Srijemu „vršiti ponizna srca i u bratskom zajedništvu s drugim biskupima moje drage Đakovačko-osječke metropolije kao i s biskupima Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda“.

Napomenuo je da duže vrijeme poznaje biskupa Gašparovića, svećenike kao i prilike u Srijemskoj biskupiji, „drevne i slavne prošlosti, a od 2008. godine ponovno osamostaljene, ali uvijek vjerne Crkvi katoličkoj i Svetome Ocu“. „Iskrena srca, u duhu otvorenosti za suradnju i dijalog, vjerujem da ćemo s povjerenjem u Gospodina, uz zagovor sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika ove biskupije, sv. Anastazije, djevice i mučenice i brojnih drugih slavnih sirmijskih mučenika, zajedničkim snagama nastojati znati odgovoriti potrebama Crkve u Srijemu u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Republici Srbiji“, istaknuo je mons. Svalina.

Napomenuvši da je u svojim dosadašnjim službama uvijek nailazio „na dobre ljude, vrijedne i pouzdane suradnike, svećenike i laike“, istaknuo je da je „sve dobro što postoji plod zajedničke suradnje. Neka tako bude i ubuduće.”

Novoimenovani srijemski biskup koadjutor na kraju je izrazio zahvale, između ostalih, roditeljima za „dar života i odgoju u vjeri i vjernosti Bogu i Crkvi“; Svetom Ocu za povjerenu službu, apostolskim nuncijima u Zagrebu i Beogradu te osobito nadbiskupima Đuri i Marinu „za prošlu, sadašnju i buduću bratsku i očinsku podršku“.

Mons. Svalina na kraju je sve pozvao: „Molite se za mene, da s pouzdanjem u Gospodina, ovu službu vršim vjerno, s ljubavlju i otvorenoga srca prema svim ljudima i neka sve nas prati zagovor nebeske Majke Marije Kraljice krunice čiji spomendan danas slavimo“.

Nadbiskup Hranić zatim je mons. Svalini od srca čestitao na imenovanju uime mons. Srakića, pomoćnoga biskupa Ivana Ćurića, svih svećenika, redovnika, redovnica, vjeroučitelja te svih ostalih Kristovih vjernika laika Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Predstavivši ukratko povijest Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, istaknuo je da „svećenici inkardinirani u jednu i u drugu biskupiju osjećaju da smo svi braća“. Budući da Srijemska biskupija živi u znatno težim okolnostima od Đakovačko-osječke nadbiskupije, nastavljena je i financijska i personalna pomoć Srijemskoj biskupiji. Nadbiskup je mons. Svalini poručio da se ne boji „nove službe, te izazova i zadaća koje su pred njime“ jer nije sam: „S Tobom je Gospodin koji Te poziva i šalje i koji će Te krijepiti i voditi svojim Svetim Duhom. A Kraljica Krunice i Gospa Tekijska bit će Ti pomoćnica, zaštitnica i Majka”.

Mons. Hranić obećao je mons. Svalini i svesrdnu podršku rodne Đakovačko-osječke nadbiskupije, napomenuvši da je Sveti Otac biskupom koadjutorom srijemskim imenovao svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, „vjerojatno, među ostalim, i zato da dodatno unaprijedi te olakša postojeću komunikaciju, povjerenje i suradnju između naših biskupija i nas kao pastira“. Nadbiskup Hranić zahvalio je apostolskim nuncijima u Hrvatskoj i Srbiji na „osjetljivosti za posebnosti naše Đakovačko-osječke crkvene pokrajine i za dobrobit drage nam Srijemske biskupije“ te ih zamolio da Papi prenesu izraze sinovske zahvalnosti i iskrene odanosti i ljubavi. Pozvao je mons. Svalinu da biskupu Gašparoviću bude „brižan i plemeniti brat“ a svim srijemskim svećenicima dobri otac, „jer pravilo ‘Gledajte kako se ljube’ i danas je najbolji znak naše kršćanske vjerodostojnosti i našega identiteta“.

Nadbiskup Hranić podsjetio je da su dvije biskupije još od rimskih vremena geografski smještene na susretu Istoka i Zapada, a sve tri biskupije u Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini na svom teritoriju imaju sjedište po jedne od eparhija Srpske pravoslavne Crkve. Stoga biskupije u sastavu Đakovačko-osječke crkvene pokrajine prepoznaju  „njegovanje ekumenskog dijaloga i povjerenja te promicanje suradnje i zajedništva između naših biskupija i eparhija svojom specifičnom zadaćom, koja može i treba olakšavati senzibilnost te ekumensku osjetljivost Hrvatske biskupske konferencije, preko koje se redovito vodi i ekumenski dijalog na razini dviju Crkava – Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve, i koji uvelike utječe na ukupne odnose između dviju Crkava“. Srijemska biskupija u tome ima i može imati sasvim posebnu i dragocjenu ulogu, poručio je nadbiskup Hranić.

Zatim je kardinal Bozanić čestitao mons. Svalini uime Predsjednika i biskupa Hrvatske biskupske konferencije, istaknuvši radost što je upravo iz krila središta HBK određen biskup za Srijem – biskup koadjutor s posebnim ovlastima. Kardinal Bozanić, koji je mons. Svalinu upoznao godine 2004., kada je postao odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu, ocijenio je da je imenovanje srijemskim biskupom koadjutorom dar pape Franje koji govori da je Crkva živa i da time započinje novi korak u specifičnom dijelu Katoličke Crkve, u Srijemu. Čestitao je i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji što je iz njezina krila uzet svećenik za koadjutora u Srijemu, što „mnogo govori o trajnoj povezanosti koja se nije prekinula ni ponovnom uspostavom Srijemske biskupije“. Kardinal je izrazio želju da se upravo tu grade mostovi na različitim područjima, „počevši od onih crkvenih pa do društvenih, ljudskih, ekumenskih i međunarodnih“.

Svi okupljeni zatim su otpjevali pjesmu „Kraljice svete Krunice“, na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice koji se slavi 7. listopada. Imenovanje mons. Svaline srijemskim biskupom koadjutorom istodobno je objavljeno u Vatikanu, Zagrebu, Đakovu i Srijemskoj Mitrovici.