Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen javni poziv za stipendiranje mladih kršćana progonjenih zbog svoje vjere

Zagreb (IKA)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske objavili su javni poziv za dodjelu stipendija za preddiplomski i diplomski sveučilišni studij mladim kršćanima iz zemalja u razvoju – Bliskog Istoka, Azije i Afrike, koji će biti otvoren do kraja lipnja 2023. godine.

Cjeloviti tekst natječaja dostupan je mrežnim stranicama oba ministarstva.

Hrvatske stipendije za mlade progonjene kršćane namijenjene su mladima koji su progonjeni zbog svoje vjere. Time im se omogućuje da studiraju u Hrvatskoj i steknu znanja te se potom vrate u svoju domovinu gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica, te demokratskog i tolerantnog društva. Novac je namijenjen za njihove potrebe studiranja i smještaja tijekom studija u Hrvatskoj.

Prva generacija studenata već studira u Hrvatskoj, a deset studenata i studentica koji su primili hrvatsku stipendiju po ovom programu odabrano je između više od 6500 kandidata.

Novost u ovogodišnjem natječaju je da će se predselekcijski postupak provesti preko lokalnih Crkava i biskupija u zemljama u kojima je najteže biti kršćanin, jer one najbolje poznaju potrebe svojih zajednica te mogu najbolje procijeniti koga je vrijedno podržati i komu je pomoć najpotrebnija.

Prema izvješćima Zaklade papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji i organizacije Open Doors International, kršćani su najprogonjenija vjerska skupina na svijetu: 300 milijuna kršćana je svake godine u opasnosti od različitih oblika progona zbog svoje vjere. To znači da prosječno jedan od sedmero kršćana živi u zemlji u kojoj vjera u Isusa Krista uključuje rizik od proizvoljnog raseljavanja, uhićenja, različitih kršenja ljudskih prava, pa čak i smrti.

„Ako želimo da kršćani ostanu u svojim domovima, moramo ih ohrabriti, zaštiti i pomoći im da ostanu na svojim ognjištima, a ne da odlaze. To su na mnogobrojnim sastancima rekli čelnici različitih kršćanskih crkava na Bliskom Istoku, u Africi i Aziji, kao i predstavnici vjerskih te nevladinih organizacija“, poručila je saborska zastupnica Marijana Petir, inicijatorica stipendiranja mladih kršćana.

„Pružanjem direktne pomoći progonjenima zbog vjere, Hrvatska pokazuje dobar primjer koji bi mogao potaknuti i druge države da osiguraju direktnu pomoć za konkretne ljude (ili zajednice) čije vjerske slobode su ugrožene“, dodala je.

Zaključila je da se o progonima kršćana uglavnom šuti, „posebice među političkim elitama i u tzv. mainstream medijima pa u javnosti niti ne postoji svijest o tome da su progoni zbog vjere u nekih dijelovima svijeta svakodnevnica“.