Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena Papina poruka za Svjetski dan mladih 2021.

Vatikan (IKA)

U Vatikanu je 27. rujna objavljena poruka pape Franje za Svjetski dan mladih koji se ove godine slavi na dijecezanskoj razini. Tema poruke glasi: "Ustani. Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio". Nije nikako samorazumljivo da svi poznaju Isusa, pa ni u doba interneta. Pitanje koje mnogi postavljaju Isusu i Crkvi upravo je ovo: “Tko si?”, piše Papa.

I danas Bog govori svakome od vas: “Ustani!”. Od sveg se srca nadam da će nam ova poruka pomoći da se pripremimo za nova vremena, za novu stranicu u povijesti čovječanstva. Ali bez vas, dragi mladi, nije moguće početi iznova. Da bi ponovno ustao, svijet treba vašu snagu, vaše oduševljenje, vašu strast, ističe Papa u poruci nadahnutoj tekstom iz Djela apostolskih u kojem Pavao, za vrijeme svojega zatočeništva, pred kraljem Agripom pripovijeda o svome životu i o temeljnom događaju – svome susretu s Kristom.

Suočen s tom tajanstvenom prisutnošću koja ga zove po imenu, Savao pita: “Tko si, Gospodine?” (Dj 26, 15). Ovo je pitanje iznimno važno i svi ga moramo prije ili kasnije u životu postaviti. Nije dovoljno slušati o Kristu od drugih, potrebno je s njim osobno razgovarati. To je, u konačnici, molitva. Moliti znači izravno razgovarati s Isusom, pa i ako nam u srcu još uvijek vlada nemir, a um je pun sumnji ili čak prijezira prema Kristu i kršćanima. Volio bih da svaka mlada osoba, u dubini srca, postavi ovo pitanje: “Tko si, Gospodine?”. Nije nikako samorazumljivo da svi poznaju Isusa, pa ni u doba interneta. Pitanje koje mnogi postavljaju Isusu i Crkvi upravo je ovo: “Tko si?”, primjećuje Papa.

Koliko smo samo puta čuli da se kaže: “Isus ‘da’, Crkva ‘ne’”, kao da bi jedno moglo biti alternativa drugome. Nemoguće je poznavati Isusa bez poznavanja Crkve, upozorava Sveti Otac te dodaje: Ne može se upoznati Isusa drugačije osim po braći i sestrama njegove zajednice. Ne može netko za sebe reći da je potpuni kršćanin, ako ne živi crkvenu dimenziju svoje vjere.

Svakoj mladoj osobi koja se okrene od njega Isus poručuje: “Dokle ćeš bježati od mene? Zašto ne čuješ da te zovem? Čekam da se vratiš.” Poput proroka Jeremije, i mi ponekad kažemo: “Neću više na nj misliti” (Jr 20, 9). No, u srcu svakog pojedinca kao da je zapreten neki žarki oganj: čak i ako se trudimo ugasiti ga, ne uspijevamo, jer je jači od nas. Za Boga nitko nije nepovratno izgubljen. Zahvaljujući osobnom susretu s njim, uvijek možemo početi iznova. Koliko mladih ljudi pokazuje strastveni otpor i idu stranputicom, ali u srcu nose skrivenu potrebu da se predano zalažu, da ljube svim silama, da se poistovjete s određenim poslanjem!, ističe Papa u Poruci za Svjetski dan mladih 2021.

Ako vas tama oko vas i u vama sprječava da ispravno vidite, u opasnosti ste da se izgubite u besmislenim bitkama, pa čak i postanete nasilni. A, nažalost, prve žrtve bit ćete vi i vaši najbliži. Postoji i opasnost od borbe za stvari koje započinju podržavanjem pravednih vrijednosti, ali jednom zaoštrene do krajnosti pretvaraju se u destruktivne ideologije. Koliko samo danas mladih, možda potaknutih vlastitim političkim ili vjerskim uvjerenjima, na kraju postaju oruđe nasilja i uništenja u životima mnogih drugih! Neki od njih, digitalni urođenici koji se s lakoćom kreću u digitalnom svijetu, koriste virtualnu stvarnost i društvene mreže kao novo bojno polje, beskrupulozno koristeći oružje lažnih vijesti (fake news) za širenje otrova i uništavanje svojih protivnika, piše Papa.

Prihvaćajući novi život koji nam je dan u krštenju, primamo i poslanje od Gospodina: „Bit ćeš mi svjedok!“. Poslanje je to kojem se valja posvetiti i koje mijenja život. Danas je Kristov poziv Pavlu upućen svakom od tebe mladiću i djevojko: Ustani! Ne možeš ostati na zemlji i “plakati nad samim sobom”, ima jedno poslanje koje te čeka! I ti možeš svjedočiti o djelima koja je Isus počeo činiti u tebi, kaže se u Papinoj poruci za Svjetski dan mladih koji se slavi na svetkovinu Krista Kralja koja ove godine pada  21. studenoga.