Budi dio naše mreže
Izbornik

Obredi Muke Gospodnje u đakovačkoj prvostolnici

Đakovo (IKA)

Obrede Muke Gospodnje na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u đakovačkoj je prvostolnici predvodio katedralni župnik Ivan Lenić, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U obredima su sudjelovali đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera Mato Gašparović, kancelar nadbiskupskog ordinarijata Dario Hrga i kanonik Prvostolnoga kaptola Vladimir Dugalić.

Župnik Lenić je uz asistenciju bogoslova u tišini došao do oltara, kleknuo, a bogoslovi su u prostraciji iskazali čast Isusu Kristu. Vjernici okupljeni u katedrali također su u tišini klečali nekoliko trenutaka. Uslijedila je Liturgija riječi i pjevanje Muke po Ivanu pod ravnanjem maestra Ivana Andrića, a pjevali su članovi Mješovitog katedralnog zbora te vlč. Gašparović u ulozi Isusa i vlč. Hrga kao evanđelist.

Župnik Lenić je potom  u homiliji govorio o Petrovu držanju u događajima Velikog četvrtka i Velikog petka. Istaknuo je da prvo hrabro izriče da će sve učiniti za ljubljenoga Gospodina, a zatim ga je tri puta zatajio. Župnik se zapitao koliko je zatajenja Isusa danas među nama u našem narodu i u našoj sredini, kao i dva različita doživljaja grijeha i grešnosti – Jude koji je zarobljen u izdaji i ne vidi iz nje izlaza i Petra koji, svjestan svojeg zatajenja Isusa, gorko plače i kaje se, spoznaje svoju malenost i uviđa Isusovu bezuvjetnu ljubav i milosrđe. Potom je potaknuo vjernike da se ugledaju na Petra.