Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan međureligijski susret u Uru Kaldejskom

Nassiriya (IKA)

U sklopu apostolskog pohoda pape Franje Iraku u subotu 6. ožujka održan je međureligijski susret na ravnici u Uru Kaldejskom, domovini praoca Abrahama, u blizini grada Nassiriye.

Na susretu su sudjelovali predstavnici vjerskih zajednica koje žive u Iraku. Nakon čitanja ulomka iz Knjige Postanka i odlomka iz Kurana, izneseno je nekoliko svjedočanstava: dvojice mladića, muslimana i kršćana koji su prijatelji od djetinjstva, potom žene Iračanke sabejske vjere te muškarca muslimanske vjeroispovijesti.

U svom je govoru papa Franjo rekao „da nas ovo blagoslovljeno mjesto vraća na izvore Božjega djela, rođenje naših religija“. Ovdje gdje je živio Abraham, naš otac kao da se vraćamo svojoj kući. Ovdje je Abraham čuo Božji poziv, odavde je krenuo na put koji će promijeniti povijest. Mi smo plod toga poziva i toga putovanja. Bog je tražio od Abrahama da podigne pogled prema nebu i da pobroji njegove zvijezde. U tim je zvijezdama vidio obećano potomstvo, vidio je nas. Danas mi židovi, kršćani i muslimani zajedno s braćom i sestrama drugih religija častimo oca Abrahama, čineći isto – gledajući u nebo i hodajući zemljom, rekao je Sveti Otac, istaknuvši da nebo šalje poruku jedinstva.

Papa je u govoru jasno poručio da se neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje ne rađaju iz pobožnog srca nego je to izdaja vjere. Mi vjernici ne možemo šutjeti kada terorizam zloupotrebljava vjeru. Ne dopustimo da svjetlost neba zasjene oblaci mržnje, poručio je Sveti Otac i podsjetio kako su se tamni oblaci terorizma, nasilja i rata nadvili nad Irakom zbog čega su stradale sve etničke i vjerske skupine.

Kada je terorizam prodro na sjever ove voljene zemlje, bezobzirno je uništen dio njezine veličanstvene povijesne baštine, uključujući crkve, samostane, mjesta molitve raznih zajednica. Ipak i u tom mračnom trenutku zasjale su neke zvijezde, rekao je Sveti Otac i spomenuo mlade muslimanske volontere iz Mosula koji su pomogli obnoviti crkve i samostane, gradeći bratska prijateljstva na ruševinama mržnje, kao i kršćane i muslimane koji danas zajedno obnavljaju džamije i crkve.

Ističući kako je važno druge doživljavati kao braću i sestre, a pandemija je pokazala da se nitko ne može spasiti sam, Papa je rekao da nas u olujama koje trenutačno proživljavamo neće spasiti izolacija, utrka u naoružanju, niti podizanje zidova, nego će nas učiniti sve udaljenijima. Upozorio je i na opasnost klanjanja novcu jer to ljude zatvara u sebe i stvara provalije nejednakosti u koje upada čovječanstvo. Osvrnuo se i na opasnost konzumerizma, koji umrtvljuje um i srce. Put koji nam pokazuje nebo je put mira, kazao je Sveti Otac pozvavši da se zajedno vesla u istom pravcu.

Papa je poručio je da današnje čovječanstvo, posebno vjernici svih religija, treba pretvoriti instrumente mržnje u sredstva mira, da treba poticati odgovorne u državama kako bi gomilanje oružja ustupilo mjesto raspodjeli hrane svima. Na nama je da ušutkamo međusobno optuživanje kako bi se čuo vapaj obespravljenih i odbačenih. Previše ih je koji su bez kruha, lijekova, obrazovanja, prava i dostojanstva. Na nama je očuvati zajednički dom od naših grabežljivaca. Na nama je podsjetiti svijet da je ljudski život vrijedan sam po sebi, a ne po onome što posjeduje. I da su životi nerođenih, starijih, migranata, muškaraca i žena svih boja i nacionalnosti sveti. Na nama je imati hrabrosti podignuti oči, promatrati zvijezde, zvijezde koje je vidio naš otac Abraham, zvijezde obećanja, poručio je papa Franjo.

Susret je zaključen zajedničkom molitvom sinova Abrahamovih.