Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu vojnog hodočašća u Lurd

Zagreb (IKA)

Sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu 30. hodočašća vjernika Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd održan je srijedu 8. svibnja 2024. u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu.

Nacionalno hodočašće bit će održano od 21. do 28. svibnja 2024. u okviru 64. Međunarodnog vojnog hodočašća. Ovogodišnje geslo glasi „…neka mi ljudi dolaze u procesiji…“, a preuzeto je iz poruke Majke Božje upućene sv. Bernardici Soubirous.

Međunarodno vojno hodočašće u Lurd ima svoje početke u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata, kada je nekolicina vojnih kapelana okupila vojnike razdijeljenih i zaraćenih strana te s njima hodočastila u Lurd kao znak pomirbe i uspostavljanja trajnog mira.

Godine 1958. vojno hodočašće poprimilo je međunarodni karakter. Narodi koji su međusobno ratovali počeli su se sastajati u lurdskome svetištu i zajedno moliti Majku Božju da iscijeli njihove rane uzrokovane velikim ratom.

I ove godine, tijekom 64. Međunarodnog vojnog hodočašća smještaj u Lurdu je popunjen jer će u njega prispjeti brojni vojnici i policajci iz tridesetak zemalja. Zajedno će upućivati molitve i pjesme Bogu i Djevici Mariji, međusobno se družiti i razmjenjivati oznake i odore – prema običaju sačuvanom od prvih vojnih hodočašća u Lurd.

Među njima će biti brojni vjernici vojnici, policajci i branitelji s članovima njihovih obitelji, pripadnici Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugi.

Na sastanku su sudjelovali vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, zapovjednik hodočašća brigadni general Željko Ljubas, zamjenik zapovjednika hodočašća za Ministarstvo unutarnjih poslova Dragan Tokić, biskupski vikari za pastoral vlč. Frano Musić i don Slavko Rajič, članovi Povjerenstva Vojnog ordinarijata za pripremu i provedbu hodočašća u Lurd, predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugi.

Sastanak je počeo zajedničkom molitvom nakon koje je biskup Bogdan pozdravio sve okupljene i održao uvodnu riječ. „Hvala svima koji sudjelujete u pripremi hodočašća, svaki i svaka od Vas dao je i daje vrijedan doprinos u organizaciji i provedbi ovog hodočašća“, rekao je. Zapovjednik hodočašća i zamjenik zapovjednika također su se obratili sudionicima sastanka.

Generalni vikar don Marko Medo održao je glavno izlaganje u kojem je sve prisutne upoznao s dosadašnjim radom u pripremi hodočašća. Izvjestio je o izradi molitvenika – vodiča za hodočašće, obavijestio o broju prijavljenih hodočasnika, dao informacije o prijevozu i smještaju u Lurdu te o duhovnom i kulturnom programu hodočašća.

Istaknute su aktivnosti koje slijede u posljednjem dijelu pripreme hodočašća te su dogovorena daljnja zaduženja u provedbi hodočašća.