Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret obitelji bogoslova u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Tradicionalni susret obitelji bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu održan je u subotu 22. travnja u Bogosloviji.

Susret je započeo dolaskom obitelji bogoslova, nakon čega je u dvorani Vijenac upriličen prigodan program. Na početku svečanosti zbor bogoslova prve i druge godine izveo je pjesmu „Josipe, o oče sveti“, nakon koje se prisutnima kratkim govorom dobrodošlice obratio rektor preč. Željko Faltak. Zatim su bogoslovi svih formacijskih godina, prigodnim izvedbama, predstavili sebe i prikazali osobitosti pojedine etape formacije u kojoj se nalaze. Po završetku predstavljanja godina, bogoslovi viših godina izveli su pjesmu „Kraljice obitelji“.

Prije početka mise, koja je slavljena u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, bogoslovi su također izveli dvije pjesme kao uvod u euharistijsko slavlje. Kratki duhovni nagovor održao je duhovnik vlč. Anto Pavlović, koji se osvrnuo na to da se nalaze u vremenu Uskrsa, što znači − Isus je živ.

Misno slavlje predvodio je rektor Faltak, a koncelebrirali su odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić te duhovnici vlč. Pavlović i vlč. Ivan Grbešić. Rektor se u homiliji osvrnuo na to kako je jedini Spasitelj, Isus Krist svoje blago otajstva spasenja povjerio apostolima, ljudima, koji dalje brinu o tome.  Potom slijedi događaj nakon širenja kršćanske zajednice − pronalaze način da sebi priključe suradnike, a to su đakoni. „Đakoni su oni prema čemu idu vaši sinovi, bogoslovi“, rekao je preč. Faltak. Dodao je da bogoslovi kada stupe u formaciju „jedva čekaju đakonsko ređenje, dok pri kraju formacije ređenje promatraju s dozom zabrinutosti, jer su svjesni povjerenja – biti znak Isusa Krista“.

Na misi je pjevanjem sudjelovao zbor bogoslova pod vodstvom bogoslova četvrte godine Kristijana Pajdakovića i orguljaškom pratnjom bogoslova pete godine Vedrana Jakića.

Nakon mise susret je nastavljen svečanim ručkom. Taj susret jedinstvena je prilika da se obitelji bogoslova, naročito roditelji, upoznaju s prostorom bogoslovije i dinamikom života koja njihove sinove priprema za svećeništvo te da upoznaju njihove odgojitelje i duhovnike, a ujedno i da se međusobno upoznaju i povežu svjedočeći kršćansku ljubav i zajedništvo.