Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret zajednica, pokreta i društava Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Godišnji susret članova duhovnih pokreta, crkvenih društava i molitvenih zajednica koje djeluju na području Dubrovačke biskupije održan je u ponedjeljak, na spomendan Blažene Marije Majke Crkve, 20. svibnja 2024., u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i u dvorani Ivana Pavla II., u Dubrovniku.

Susret je počeo molitvom krunice u katedrali. Uslijedila je misa koju je predslavio dubrovački biskup Roko Glasnović, a koncelebrirali su Povjerenik za duhovne pokrete i crkvena društva i katedralni župnik don Marin Lučić te katedralni vikar don Darko Kovačević.

U homiliji mons. Glasnović je podsjetio na povijest spasenja od stvaranja čovjeka i prvog grijeha. „Zlo nastavlja rađati novo zlo. Čovjek traži Boga, ali i prebacuje krivnju za svoja zla djela na druge ili na okolnosti. Koliko god napasnik bio lukav, a čovjek slab i nestalan, znam i vjerujem – veća je i jača Božja sila, Božja mudrost i Božja ljubav u Kristu Isusu. Svojom smrću i uskrsnućem pobijedio je zlo, a ta njegova milost živi i djeluje u njegovoj Crkvi po sakramentima“, istaknuo je.

„Pod Isusovim križem bili su oni koji ljube“, naglasio je te potaknuo na promišljanje o tome kakav je svatko od vjernika pod križem. Govorio je o svijesti pripadnosti Crkvi i novoj evangelizaciji. Podsjetio je na riječi papa o prihvaćanju pokreta i zajednica u Crkvi te o tome da se oni trebaju podvrći rasuđivanju crkvenih vlasti kako bi se utvrdila vjerodostojnost karizmi i postojanost zajedništva.

Susret je nastavljen u dvorani Ivana Pavla II. gdje su predstavnici dvadesetak zajednica predstavili svoje molitvene skupine, crkvene pokrete ili društva kojima pripadaju, a predstavljanja je koordinirao don Marin Lučić, duhovnik molitvene zajednice „Effatha“. Predavanje „Karizma zajedništva“ održao je Lordan Ljubenkov iz Nacionalne službe zajedništva Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetomu. Predstavio je nastanak i ustroj KKODS-a te kroz interaktivnu igru potaknuo okupljene da si posvijeste psalamski redak „kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti“. Objasnio je razliku između snage zajedništva koje nastaje ljudskim zalaganjem i karizme zajedništva koja je Božji dar te na primjerima iz svoga života u zajednici govorio o izgradnji međusobnog povjerenja. Susret je završen druženjem u predvorju dvorane.