Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret župnih zborova Grada Zagreba i župnih zborova Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Susret župnih zborova Grada Zagreba i župnih zborova Zagrebačke nadbiskupije o spomendanu svete Cecilije održan je u ponedjeljak 20. studenoga 2023. u Župi sv. Jeronima u zagrebačkom Maksimiru gdje je misu predslavio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Uvodeći u homiliju, nadbiskup Kutleša izrazio pozdravio je okupljene članove zborova i vjernike uz riječi zahvale.

“Čast mi je večeras biti s vama i ovim misnim slavljem ususret spomendanu sv. Cecilije zahvaliti vam na svemu što predano činite na području njegovanja liturgijskog pjevanja, liturgijske glazbe i animiranja liturgijskih slavlja kako bi naše slavljenje Boga uistinu bilo na onoj razini i u onom raspoloženju koje je dostojno novosti života na koji smo pozvani. Poznata vam je zasigurno izreka sv. Augustina: „Novi čovjek, novi zavjet, nova pjesma. Nova pjesma ne pripada starim ljudima.“ Mi ovdje u novosti života slavimo Boga. Njegova riječ danas stavlja pred nas slijepca od rođenja. U životu svakoga od nas postoje trenuci milosti koji nam otvore obzore, prošire poglede, nakon kojih vidimo što nismo do tada vidjeli u svome životu. Takvi trenuci automatski postaju razlogom slavljenja Gospodina. Pjevanje i gledanje, uho i oko u novosti života imaju jednu posve drugu dimenziju i perspektivu, a mogli bismo je nazvati slavljeničkom”.

“Vi častite svetu Ceciliju kao svoju zaštitnicu. No malo je poznato da je ona zaštitnica i slijepih osoba. Stoga nije slučajno da nam današnje evanđelje o slijepcu od rođenja, kojega Isus ozdravlja, nosi nekoliko važnih poruka za sve koje okuplja interes i trud oko crkvene glazbe”, rekao je mons. Kutleša osvrnuvši se na pročitanu zgodu iz Evanđelja.

U nastavku je mons. Kutleša rekao da postoje posebni trenuci Isusova pohoda koji iziskuju da ga zazivamo živom vjerom.

“Bartimej se naslušao mnogih priča i neke su ga od njih zasigurno pripravile i na ovaj susret s Isusom Kristom. Slušao je o njemu, da čini čudesa, da slijepima daje vidjeti i gluhima čuti. Iskra nade je zasigurno tinjala u njegovu srcu. Iako slijep, tim više što je bio slijep, bio je budan, pozoran na svaki ljudski pokret. Sada osjeća da se mnoštvo uskomešalo više nego inače. Govore mu da Isus Nazarećanin prolazi. No, za Bartimeja on nije samo Isus iz Nazareta, veliki prorok. Puno je više od toga: on je Davidov sin, obećani Mesija! Slijepi Bartimej opaža razliku. Kad je Ivan iz tamnice po učenicima pitao Isusa je li on onaj koji ima doći, Isus mu odgovara svjedočanstvom svojih djela: „Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje!“ (Mt 11, 5). Bartimej je znao da ta djela svjedoče da Isus nije samo jedan od proroka i da je ovaj trenutak njegova prolaska prilika koja se neće ponoviti u njegovom životu. Svim ušutkivanjima usprkos doziva Isusa tim mesijanskim imenom i živom vjerom: “Isuse, sine Davidov, smiluj mi se!” A naš Spasitelj je slab na takve vapaje”, primijetio je propovjednik.

“Svako naše euharistijsko slavlje milosni je prolazak Gospodinov”, naglasio je mons. Kutleša i upitao u nastavku “kakvom mu vjerom pristupamo? Tko je on za nas? Liturgijska obnova nakon Drugog vatikanskog sabora naglašavala je aktivno sudjelovanje svih vjernika u liturgiji, participatio actuosa, pa se nametnula izvjesna napetost između tog poziva i svečane glazbe tijekom misnih slavlja u čijem izvođenju nisu svi mogli aktivno sudjelovati. Čini mi se da od slijepog Bartimeja možemo naučiti kako takvu napetost prevladava upravo budnost duha i živa vjera. Čak i samo slušanje i promatranje dovode do slavljeničkog klicanja tamo gdje se Isusu pristupa živom vjerom i pouzdanom molitvom. Time se obistinjuje i ono što je opazio papa Benedikt kada piše: „Gdje se doista događa susret sa živim Bogom koji nam dolazi u Kristu, ondje se rađa i ponovno raste odgovor čija ljepota dolazi iz same istine“.

“Za papu Benedikta XVI.: „veliki i čisti odgovor zapadne glazbe razvio se u susretu s Bogom koji nam se u liturgiji uprisutnjuje u Isusu Kristu.“ Takva glazba, izrasla iz iskustva Boga, za njega je „dokaz istinitosti kršćanstva“, rekao je mons. Kutleša.

“Ovdje pronalazimo još jednu paralelu važnu i za područje liturgijske glazbe, a to je nužnost stavljanja naglaska na Božju inicijativu”, primjetio je nadbiskup Kutleša i naglasio da  “u liturgiji, kao i u životu, Bog ima prvenstvo. Ni naše umijeće pouke, ni glazbeno stvaralaštvo, ni uzvišenost našega pjevanja u liturgiji ne može Gospodina prisiliti da se zaustavi i priđe nam. Uzvišenost slavljenja dolazi od stavljanja Boga na prvo mjesto, od susreta s njime. Ono je u razotkrivanju njegove nazočnosti. Svaki put kad naglasak stavljamo na vlastito djelovanje i umijeće, zaboravljamo na milost njegova prolaska i na potrebu žive vjere koja ga zaziva.

“Dragi liturgijski glazbenici, svirači, pjevači, zborovođe, svi koji svoje glazbeno umijeće ili ljubav prema glazbi koristite na slavu Božju, ne zaboravite na ovo čemu nas je poučio slijepi prosjak Bartimej. Slavljenje se rađa iz milosti susreta s Gospodinom i njegovom spasenjskom snagom. A da bismo ga privukli, da bi se zaustavio kraj nas ne traži naša umijeća, već budno srce, živu vjeru i poniznost. Neka vam Gospodin Isus udijeli iskustvo svoje blizine kako bi vaš stvaralački i vjernički doprinos bio plodan njemu na slavu. Neka se i po vašem služenju srca, oči i uši vjernika otvaraju novosti života u Bogu”, zaključio je zagrebački nadbiskup.

Na kraju misnog slavlja predsjednica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika Ruža s. Domagoja Ljubičić, mag. art., izrazila je zadovoljstvo brojnošću odazvanih pjevača te istaknula da vjeruje “da je današnja sveta glazba, koju izvodi veći broj pjevača, odraz nebeske Crkve kojoj smjeramo.” Također, zahvalila je svima koji su na bilo koji način doprinijeli ljepoti euharistijskog slavlja proslave sv. Cecilije i susreta zborova te je pozvala sve crkvene glazbenike na adventsku duhovnu obnovu i seminar koji će se održati 16. prosinca u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

Pjevanje su predvodili združeni župni zborovi Grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije pod ravnanjem Jelke Bat, prof., uz orguljsku pratnju Nevena Bolteka, univ. mag. mus.

Na susretu zborova koji se održao pod geslom Bogu hvala, Bogu čast, neka pjeva svak’ od nas! Cecilijo sveta, zaštitnice naša, moli za nas! sudjelovali su mješoviti zbor Papa Dobri Župe svetog Ivana XXIII., Zagreb-Dubrava; mješoviti zbor Župe  Navještenja Gospodinova, Zagreb-Vrbani; mješoviti župni zbor Župe svete Terezije od Djeteta Isusa, Zagreb-Trnje; mješoviti zbor Župe svetog Ivana, Zagreb-Utrina; zbor odraslih Župe sv. Jeronima, Zagreb-Maksimir; mješoviti zbor Župe svetog Martina, Dugo Selo; župni zbor Anima Una Župe svetog Antuna Padovanskog, Zagreb-Sesvetska sela; župni zbor Crux Župe Muke Isusove, Zagreb-Vukomerec; župni zbor Župe svetog Ivana Krstitelja, Zagreb-Nova ves; pjevači Župe svetog Ivana Pavla II., Zagreb-Jelkovec; sestre klanjateljice Krvi Kristove, Zagreb-Tuškanac; pjevači Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Zagreb-Stenjevec; pjevači Župe Rođenja Blažene Djevice Marije, Šanci-Savica; pjevači i orguljaši Župe Svete obitelji; te studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta te Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.