Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

Srijemska Mitrovica (IKA)

Svećenici Srijemske biskupije okupili su se u ponedjeljak 28. studenoga u prostorima privremenog Biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici na mjesečni susret i adventsku duhovnu obnovu, izvijestio je Tiskovni ured Srijemske biskupije.

Duhovnu obnovu predvodio je vlč. dr. sc. Josip Bošnjaković, profesor psihologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i voditelj Obiteljskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije. Zajedno sa svećenicima promišljao je o Zaharijinom hvalospjevu, razmatrajući element Božjeg milosrđa, ljubavi i sućuti, koje nam daje Mlado Sunce s visine koje očekujemo u ovom svetom vremenu. „Darom premilosrdnog srca Boga našega, po kojem će nas pohoditi Mlado sunce s visine“ (Lk 1, 78), bio je temeljni redak i misao cjelokupnog promišljanja vlč. Bošnjakovića.

Na temelju pojedinih odlomaka iz Svetoga pisma, kao i iz svjetske te domaće književnosti, pokušavao je približiti Boga, koji se često u Bibliji spominje kao Bog milosrđa, milosti, sućuti i suosjećanja – onoga što je važno za svećenike i svećenički poziv. No, u isto vrijeme ne smijemo zaboraviti da je i svećenik čovjek sa svojim emocijama i srcem te u opasnosti da se istroši, da sagori od neprestane empatije i razumijevanja, suosjećanja s drugima, a često sam ne nalazi na isto, iako je potreban i milosti, i milosrđa, i empatije, i sućuti i razumijevanja. Najveći problem postaje kada nas se gleda kao „stvar“, kada se gleda samo našu službu i/ili položaj, a ne vide čovjeka s imenom i dušom iza te službe, istaknuo je vlč. Bošnjaković.

Upravo riječi koje slušamo, koje nam se izgovore i koje nas pogode, ili koje mi uputimo prema ili o drugima, najčešći su uzrok fizičkih bolesti tijela, rekao je dr. Bošnjaković teoriju austrijskog psihijatra Hallera. Tako su klevete, ozloglašivanje, uvrede te sva druga zlostavljanja najčešći uzrok tumora i rakova godinama kasnije. Svećenik mora naći i dobru granicu, kako bi izbjegao zamor suosjećanja i sekundarnu traumatizaciju, pojasnio je.

Bog je Zahariji po arkanđelu Gabrielu navijestio rođenje Novog početka, rođenje Ivana Krstitelja. Ivan (hebr. Johanan) znači Bog je milostiv. I to je njegova novost koju će konačno potvrditi u smilovanju svome narodu – daje nam svoga Sina u svojoj ljubavi i milosrđu, da ga naučimo u tome nasljedovati, poručio je dr. Bošnjaković. Nakon pauze, svećenici su se okupili u srijemskomitrovačkoj prvostolnici te zajednički nastavili razmatranje pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz pjesmu i molitvu, te priliku za sakrament pomirenja.

Po povratku u prostore Ordinarijata, biskup Svalina iznio je nekoliko poticaja, ohrabrenja i najava za predstojeće razdoblje, a zatim je direktor tvrtke Cloud Office iz Zagreba Velimir Jurković, zajedno sa svojim suradnikom, predstavio i pojasnio elektronsku platformu „E-Župe“, koja je već prilagođena i za župe Srijemske biskupije.

Biskup Svalina je preporučio da se što prije započne s ovim projektom u župama Srijemske biskupije, istaknuvši važnost ovakvog iskoraka u skladu s vremenom. Ohrabrio je svećenike, izrazivši nadu da će uskoro biti prva potpuno digitalizirana biskupija u našem narodu. Malena biskupija kao što je naša ima čak i bolje predispozicije te mogućnost lakše i bolje realizacije ovakvih važnih i korisnih projekata, istaknuo je biskup Svalina. Susret je završio zajedničkim objedom te su se svećenici zadržali s gostima do kasnog popodneva, izvijestio je Tiskovni ured Srijemske biskupije.