Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana konferencija za medije povodom obilježavanja 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta

Zagreb (IKA)

Organizatori obilježavanja 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta održali su u utorak 7. svibnja 2024., u Hotelu „Sheraton“ u Zagrebu konferenciju za medije.

U ime organizatora govorio je zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda Milan Kovač, a u ime suorganizatora u liturgijskom dijelu glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Godišnji spomen žrtava Bleiburga i križnih putova na završetku 2. svjetskog rata bit će obilježen na nekoliko mjesta.

Glasnogovornik Ancić najavio je da će u petak, 17. svibnja, u 16 sati i u 16:30 molitvu za sve pokojne i stradale predvoditi voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković. Potom će, u organizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Bleiburgu (Kirchplatz 2) s početkom u 18 sati, misu predslaviti ministar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš. Pjevanje će predvoditi Mješoviti zbor s Humca (Ljubuški). Prije mise, s početkom u 17:15, molit će se krunica.

Idućeg dana, u subotu 18. svibnja,  u 9:30 na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu molitvu za žrtve predmolit će vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

Istoga dana, u 12:15 zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodit će euharistijsko slavlje u crkvi Muke Isusove u Maclju. Prijenos misnog slavlja bit će moguće pratiti u programu Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskoga katoličkog radija.

Milan Kovač je na konferenciji iznio podatke o aktualnom stanju sudskih postupaka za povrat zemljišta na Bleiburškom polju u vlasništvo Počasnog bleiburškog voda. „Zemaljski sud u Klagenfurtu je 12. ožujka ove godine donio odluku kojom je to zemljište vraćeno u vlasništvo Počasnog bleiburškog voda, tako da smo tu priču završili“, izjavio je.

Također je aktualizirao vraćanje hrvatskog grba s prvim bijelim poljem na bleiburški spomenik te ponovno vraćanje komemoracije i liturgijskog slavlja na Bleiburško polje. Nakon što je jedan sudski postupak završio, Kovač je najavio da će idući korak biti dokazivanje „da se i ubuduće mogu održavati komemoracije na Bleiburškom polju kao što je to bilo svih ovih desetljeća“.