Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano 130. zavjetno hodočašće vjernika iz Gračana u Mariju Bistricu

Zagreb/Marija Bistrica (IKA)

Vjernici zagrebačkih župa sv. Mihaela – Gračani, Uznesenja Blažene Djevice Marije – Remete i sv. Petra i Pavla – Bešići hodočastili su 10. i 11. srpnja, uoči svetkovine Majke Božje Bistričke, u Hrvatsko nacionalno svetište u Mariji Bistrici.

Za vjernike iz Gračana to je bilo jubilarno 130. hodočašće, na što se u razgovoru za Hrvatski katolički radio osvrnuo gračanski župnik fra Marin Matančić, TOR. Izrazio je zahvalnost Bogu za lijepo vrijeme i sve darove koje su primili hodočašćenjem.

Hodočašće je za hodočasnike iz Gračana počelo ranojutarnjim slavljem mise u subotu, koju je u privremenom montažnom bogoslužnom prostoru, jer je župna crkva sv. Mihalja zbog oštećenja uslijed potresa neuporabljiva, predslavio rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević. Župnik Matančić i rektor Matošević predvodili su vjernike na njihovom hodočasničkom putu.

Kako su kretali iz raznih smjerova i u različito vrijeme, s ostalim hodočasnicima susreli su se na Lazu Bistričkom kod kapele sv. Ladislava, odakle su zajedno nastavili prema Mariji Bistrici. U zavjetnoj procesiji pri ulasku u Nacionalno svetište bilo je više od 500 hodočasnika. Jednu od hodočasničkih skupina predvodio je o. Nikola Grizelj, OCD.

Navečer je u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca slavljena euharistija kojom je predsjedao o. Matančić. Nakon slavlja uslijedila je pobožnost križnog puta.

Potom je u dvorani Božjeg milosrđa održano predstavljanje knjige „Ideju naši z Bistrice – 130 godina zavjetnog hodočašća iz Gračana“. Knjigu su predstavili i o. Matančić te autori dr. sc. Domagoj Novosel i mag. mus. Tomislav Habulin. Moderator je bio urednik knjige Ante Belić. U kulturnom dijelu programa nastupili su MPS Stepinac i Đurđa Gjuran.

Drugoga dana hodočašća, u nedjelju, misu u Crkvi na otvorenom predslavio je remetski župnik o. Antonio Mario Ćirko, OCD. Poslije mise hodočasnici su u procesiji ušli u baziliku te se oprostili od Majke Božje Bistričke. Nakon toga, također pješice, uputili su se prema svojim župama u koje su stigli u večernjim satima.

Hodočasnici iz Gračana u Mariju Bistricu organizirano neprekidno hodočaste od 1891. godine, dok vjernici iz Remeta i Bešića u zajedničkom hodočašću nisu neprekidno sudjelovali svih 130 godina. Prvo hodočašće poduzeto je zbog bolesti vinove loze koja je tada harala tim krajem. Ove godine, pak, rekao je fra Marin, u nakanama hodočasnika bile su sve obitelji stradale u potresima, sve župe koje su u njima ostale bez crkvenih građevina te nedavno preminuli bešićki župnik Stjepan Petika.

„Tu vidimo tu našu krhkost, tu našu ljudskost te da se uistinu u Božjim rukama nalazi sve. Zato smo došli Majci Isusa Krista da joj predamo sve svoje križeve, trpljenja, patnje, kao i zahvalnost za sve što od Boga primamo“, poručio je fra Marin Matančić.