Budi dio naše mreže
Izbornik

Oproštaj od župnika Jelenića u Vodnjanu

Vodnjan (IKA)

Vodnjanski župnik Marijan Jelenić održao je u četvrtak 11. kolovoza konferenciju za medije povodom odlaska u mirovinu i predstavljanja javnosti odijela pape Inocenta XII. († 1700.).

Porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša razriješio je, na vlastitu molbu 84-godišnjeg preč. Marijana Jelenića službe župnika Župe sv. Blaža u Vodnjanu, nakon punih 50 godina upravljanja. Tom prigodom preč. Jelenić novinarima je predstavio podvige učinjene u župi. Uz temeljitu obnovu župne crkve, obnovljeno je još 11 crkvi i konzervirani su ostatci četiriju drevnih crkvi. Župnik, ipak, najvećim uspjehom smatra razvoj vjerskog turizma u župi Vodnjan.

Novinarima je predstavio burni i bogati život pape Inocenta XII. koji se isticao pobožnošću, siromaštvom, i posebnom brigom za nezaposlene, siromašne i beskućnike kojima je otvorio Lateransku palaču. Često je ponavljao: „Siromasi su moja djeca.“

Župni Jelenić pokazao je i posljednje senzacionalno otkriće u Vodnjanu. Prigodom znanstvenog istraživanja relikvija 2017. u sarkofagu rimske mučenice svete Kordule († 305.) pronađeno je muško odijelo, za koje je utvrđeno da je pripadalo  papi Inocentu XII. Prema izjavi restauratora, takvog odijela u Hrvatskoj nema. Odijelo očišćeno u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu. Za odijelo se izrađuje mikroklimatska komora za trajno čuvanje. Župnik je zahvalio novinarima za šest desetljeća pomnog praćenja događanja u vodnjanskoj župi.

Preč. Jelenić je kao župnik istog dana proslavio „posljednju večeru“ s pedesetak vrlih suradnika na raznim poljima. Uz ostale, sudjelovao je i umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Dio crkvenog zbora predvodio je pjevanje, a svečanosti je posebno doprinijela kazališna pjevačica i glazbena pedagoginja Lidija Horvat Dunjko izvedbom „Ave Maria“.

Na veliko zanimanje što će raditi u mirovini, dosadašnji vodnjanski župnik je otkrio da će logoterapijom biti danonoćno na raspolaganju potrebitim osobama. A u dekretu umirovljenja mons. Kutleša je napisao: „…razrješenjem službe župnika sv. Blaža biskupa i mučenika u Vodnjanu, zadužujući Vas da i dalje, koliko Vam mogućnosti dopuštaju, nastavite promociju, očuvanje i dolično prezentiranje vodnjanskih relikvija“.