Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba o hrvatskim svetcima u Starom Gradu na Hvaru

Stari Grad (IKA)

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ sisačkih akademskih slikara kćeri i oca Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića otvorena je u ponedjeljak 1. kolovoza u dominikanskom Samostanu sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru.

Izložbu su zajednički organizirali dominikanski Samostan sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru, Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

U programu su sudjelovali: starješina dominikanskoga samostana fr. Ante Kazoti, gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. Tanja Baran. U glazbenom dijelu programa nastupili su Farofski kantaduri, a izložbu je otvorio generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić.

O. Kazoti izrazio je zadovoljstvo što je putujuća izložba posvećena hrvatskim duhovnim velikanima prvi put stigla u dominikansko okrilje u Stari Grad, i to uoči blagdana najstarijega hrvatskog blaženika biskupa i dominikanca Augustina Kažotića i ulaska u 700. obljetnicu Kažotićeve smrti koja će biti proslavljena sljedeće godine.

Riječi dobrodošlice uputio je i gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa rekavši da se nada da će u njihovu sredinu i dogodine doći nova izložba posvećena hrvatskim svecima i blaženicima. Mons. Sente je objasnio važnost nasljedovanja hrvatskih svetaca istaknuvši da se ne planira umoriti od promicanja hrvatske svetosti kroz izložbeni ciklus „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“.

Doc. dr. Tanja Baran okupljenima je ispripovijedala o cjelokupnom projektu s početkom u Križevcima prije 14 godina kroz manifestaciju „Dani hrvatskih svetaca i blaženika“ s naglaskom na izložbu koja od treće godine putuje po Hrvatskoj. Posebno je govorila o najsnažnijoj i najduljoj suradnji s dominikancima od samih početaka izložbenog projekta, a svečanost je obogatila interpretacijom stihova posvećenih bl. Augustinu Kažotiću i bl. Ozani Kotorskoj autora župljanina Župe bl. Augustina Kažotića u Zagrebu Zdravka Gavrana.

Otvarajući izložbu u ime hvarskoga biskupa Ranka Vidovića generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić istaknuo je da su hrvatski sveci najveći među velikanima, veći čak i od poznatih Nobelovaca, mada ih neki drugi svojataju kao svoje.

Izložbenoj svečanosti, na kojoj se okupilo sedam svećenika i na desetke vjernika, prethodilo je koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio mons. Jerčić.

Izložba je suvremeni likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koje su autori iz sisačkoga likovnog kruga oblikovali za 11. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima krajem svibnja 2019. godine. Izložba je nakon Križevaca putovala u petnaestak hrvatskih sredina, a zbog velikoga interesa izložba nastavlja svoj put i 2022. godine.

Trenutačno su u Hrvatskoj postavljene čak tri izložbe iz izložbenoga ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koji vode Svetište sv. Josipa i Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Aktualna izložba Iris Mihatov Miočić postavljena je u četvrtak 28. srpnja u interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova „Civitas sacra“ u Šibeniku, prošlogodišnja izložba Karin Grenc može se razgledati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci, dok se u Starom Gradu na Hvaru izložba kćeri i oca Marekovića, ostvarena 2019. godine, može razgledati do kraja ljeta.

Otvorenjem te izložbe, kao i dan ranije prigodnim predavanjem o hrvatskim duhovnim velikanima Tanje Baran, završene su dvodnevne svečanosti hrvatskih svetaca i blaženika u Samostanu sv. Petra mučenika.