Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba u prigodi 100. obljetnice dolaska franjevaca trećoredaca na Sveti Ksaver u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Izložba „Znakovi susreta“ otvorena je u Samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu 24. veljače 2023., prigodom jubileja „100 godina franjevaca trećoredaca glagoljaša na Svetom Ksaveru u Zagrebu 1923. – 2023.“.

Postav izložbe čine izabrane slika iz zbirke samostana na Ksaveru. Izloženo je jedanaest djela modernog i suvremenog hrvatskog slikarstva, izrađenih u raznim tehnikama: tri slike Zlatka Šulentića te po jedna slika Dragutina Šegine, Vjere Bojničić, Zlatana Vrkljana, Vladimira Blažanovića, Šime Vulasa, Ivice Šiška, Đure Sedera i Ede Murtića.

Nazočne je pozdravio gvardijan fra Zvonimir Brusač ističući da su te slike „znakovi susreta“ tih slikara i redovnika tog samostana, ali i znakovi trajnoga nastojanja franjevaca trećoredaca da se susreću sa stvarnošću i ljudima na putu svog poslanja i djelovanja.

Izložene slike predstavila je autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Nevenka Šarčević iz Zagreba. Na radovima D. Šegine, V. Bojničić i Z. Šulentića, istaknula je, „promatramo likovne prikaze s motivom Ksavera iz prve polovice prošlog stoljeća“. Radi se „o djelima koja nam predočavaju ozračje Ksavera prošlih vremena te nemaju samo estetsku nego i dokumentarnu vrijednost“. U nekoliko radova možemo, primjereno sadašnjem korizmenom vremenu, vidjeti „likovne interpretacije Isusove muke i smrti“ (Šulentić, Vrkljan, Blažanović, Vulas).

Na izložbi se osim navedenih slika mogu vidjeti Sveti Franjo Đ. Sedera, apstraktna kompozicija I. Šiška te grafika E. Murtića s motivom golubice koja simbolizira mir. Motiv golubice, rekla je Šarčević zaključujući svoj govor, „može nas podsjetiti da je na današnji dan prije godinu dana počeo rat u Ukrajini za kojega se nadamo da će uskoro prestati i da će humanost, pa i kroz susrete  s istinitim, svetim i lijepim, ali i s drugima i drugačijima, konačno pobijediti.“

Izložbu je otvorio vikar Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Branko Lovrić. Istaknuo je da je ona svojom jednostavnošću svojevrsni „hommage“ nezamjetljivoj prisutnosti i radu franjevaca trećoredaca u tom dijelu Zagreba tijekom jednoga stoljeća. Zahvalio je priređivačima izložbe Nevenki Šarčević i fra Zvonimiru Brusaču. U glazbenom dijelu nastupio je Muški pjevački sastav „Blaženi Alojzije Stepinac“ iz Gračana.

Izložba postavljena u dvorani biskupa Srećka pored crkve sv. Franje Ksaverskog, bit će otvorena tijekom korizme (do 2. travnja), petkom 18:30 – 19:30 i nedjeljom 10:30 – 13 i 17 – 19 sati.