Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa brazilskim biskupima: Moguće je pobijediti pandemiju

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je videoporuku sudionicima 58. plenarnog zasjedanja Brazilske biskupske konferencije koja se od 12. do 16. travnja održava online na temu „Stožer Božje riječi – Biblijska animacija pastorala“, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice 15. travnja.

Naša vjera u Uskrsloga Krista pokazuje nam da možemo prevladati ovaj tragični trenutak. Naša nada daje nam hrabrost da ustanemo. Ljubav nas potiče plakati sa zaplakanima i pružiti podršku, posebno najpotrebitijima, kako bi im vratili osmijeh na lice… Moguće je pobijediti pandemiju, moguće je prevladati njezine posljedice. Ali uspjeti ćemo samo ako budemo jedinstveni! Biskupska konferencija sada mora biti ujedinjena, kaže Papa u videoporuci

Rekao je da posebno moli za Brazilce koji su izgubili svoje najdraže zbog pandemije. “Mladi i stari, roditelji, ljekarnici i volonteri, svećenici, bogati i siromašni: pandemija nikoga nije poštedjele patnje. Posebno su tragični slučajevi obitelji koje se nisu mogle oprostiti od svojih najmilijih”, kazao je Papa.

Pozvao je biskupe da budu „oruđe pomirenja, oruđe jedinstva“. To je poslanje Crkve u Brazilu: danas više nego ikad! Da biste to učinili, potrebno je ostaviti po strani podjele, nesuglasice. Moramo se usredotočiti na ono bitno i s Kristom, po Kristu i u Kristu ponovno otkriti „jedinstvo Duha svezom mira“ (Ef 4, 3). Samo na taj način ćete kao pastiri Božjeg naroda moći nadahnuti vjernike katolike, ali i ostale kršćane te muškarce i žene dobre volje na svim razinama društva, uključujući institucije i državnu vlast, poručuje Sveti Otac. U svojoj poruci Papa također potiče na „zajednički rad na prevladavanje ne samo koronavirusa, već i drugog virusa koji već dugo muči čovječanstvo: virusa ravnodušnosti koji se rađa iz sebičnosti i rađa socijalnu nepravdu“.