Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Briga za stvoreni svijet i bratstvo dva su puta izlaska iz trenutne krize

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je poruku uputio sudionicima svjetskog susreta komisijâ Iustitia et Pax biskupskih konferencija, objavio je 17. studenoga Tiskovni ured Svete Stolice.

Susret je priredio Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, na temu „Komisije Iustitia et Pax u službi ljudskog razvoja u (post)covid eri: današnji izazovi i perspektive za budućnost u svjetlu Laudato si’ Fratelli tutti“ (Le Commissioni Giustizia e Pace al servizio dello sviluppo umano integrale nell’era (post) Covid: Sfide attuali e prospettive per il futuro alla luce della Laudato si’ e della Fratelli tutti), koji se održava online 17. i 18. studenog.

Ove komisije obavljaju bitnu službu, na polju socijalnog pastorala mjesnih Crkava. One, naime, imaju zadaću širiti i pomoći u upoznavanju socijalnog nauka Crkve, aktivno radeći na zaštiti dostojanstva ljudske osobe i njezinih prava, s povlaštenom opcijom za siromašne i najugroženije. Time doprinose rastu socijalne, ekonomske i ekološke pravde, te izgradnji mira, primijetio je Papa u svojoj poruci.

Sveti je Otac pozvao članove komisija za pravdu i mir iz cijeloga svijeta da nadahnuće za svoj rad crpe iz enciklika Laudato si’ i Fratelli tutti, nastojeći ih primijeniti u različitim mjesnim prilikama, u različitim kontinentalnim, regionalnim i nacionalnim okruženjima. „Naime, u svim krajevima svijeta cjeloviti razvoj, a time i pravda i mir, mogu se graditi samo na ova dva načina: brigom za zajednički dom te bratstvom i socijalnim prijateljstvom. Ta dva puta imaju svoje izvorište u Kristovu evanđelju, ali to su putovi kojima možemo kročiti zajedno s mnogim muškarcima i ženama drugih kršćanskih vjeroispovijedi, drugih religija, pa čak i bez posebne vjerske pripadnosti“, kaže se u Papinoj poruci.

Dobro znam, nastavlja se u poruci, koliko su trenutne okolnosti teške, obilježene zdravstvenom i socijalnom krizom zbog pandemije Covida-19 kao i starim i novim žarištima sukoba, te nazadovanjem u odnosu na obveze preuzete nakon goleme tragedije prošlog stoljeća.

Današnja kriza otkrila je mnoga proturječja u ekonomskom i političkom sustavu, a neriješeni izazovi i dalje postoje i zahtijevaju zajedničko predano zalaganje mnogih aktera. Zato vas pozivam da ovim pitanjima pristupate u suradnji s drugim crkvenim i građanskim stvarnostima – mjesnim, regionalnim i međunarodnim – uključenima u promicanje pravde i mira, poručio je Papa članovima komisija Iustitia et Pax biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta.