Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Sankcije ne smiju spriječiti da potrebna pomoć stigne u Siriju

Zagreb (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 23. veljače u audijenciju mlade svećenike i redovnike istočnih Crkava, izvještava Vatican News.

Rimski biskup upozorio je na mogućnost da zbog sankcija potrebna pomoć ne pristigne do ratom razorene i potresom pogođene Sirije, obraćajući se prisutnima. Papa je zbog prehlade uručio pripremljeni govor te tumačio tri dimenzije ekumenskog puta.

„Nadam se da će se učiniti sve što je moguće za ljude, da neće biti razloga ili sankcija koje bi onemogućavale hitnu i potrebnu pomoć stanovništvu“, rekao je papa Franjo.

„Neki od vas dolaze iz napaćene Sirije. Osobitu blizinu želim izraziti tom dragom narodu, iskušanom ne samo ratom, već i potresom koji je, kao i u Turskoj, izazvao brojne žrtve i strašna razaranja“, kazao je Sveti Otac.

Papa je osudio duboku patnju tolikog broja nevinih ljudi, djece, žena, majki, obitelji.

Zamolio je prisutne da prenesu njegove pozdrave svojim biskupima i Crkvama te je izrazio molitvu da ih Blažena Djevica Marija štiti.

Dva potresa pogodila su jugoistočnu Tursku uništivši velika područja u Turskoj i u susjednoj Siriji. Potres je srušio stotine zgrada i usmrtio tisuće ljudi. Broj poginulih prešao je 46 tisuć

Korizmeno putovanje

Papa je izrazio radost što okupljene pozdravlja na audijenciji. Uz korizmeno, spomenuo je još jedno putovanje, točnije ono dvojice učenika zajedno s Uskrslim na dan Uskrsa.

„Putovanje u Emaus može, na neki način, simbolizirati ekumenski put kršćana prema punom zajedništvu“, primijetio je Sveti Otac. Potom je istaknuo tri zajedničke točke između korizmenog i putovanja u Emaus.

Hodočašće

Prvi element uključuje hodočašće, rekao je Papa napominjući da ako kršćani hodaju zajedno, kao što su to učinila dva učenika iz Emausa, uz njih će biti Krist koji će ih pratiti, motivirati i dovesti do kraja putovanja. „Isus se približava na putu toj dvojici učenika koji su prestrašeni i dezorijentirani“, podsjetio je Sveti Otac.

„Dakako, tuga i povlačenje u sebe spriječili su njihove oči da ga prepoznaju“, rekao je Papa. Napomenuo je da također malodušnost i samoreferencijalnost sprječavaju kršćane različitih denominacija da vide ono što ih spaja, da prepoznaju onoga koji ih spaja. „Stoga, kao vjernici moramo vjerovati da što više budemo išli zajedno prema naprijed, to ćemo više biti otajstveno praćeni Kristom, jer je jedinstvo zajedničko hodočašće“, potaknuo je Papa prisutne.

Dijalog

„Sljedeći je element dijalog“, rekao je Papa podsjetivši da evanđelist kaže da su ta dva učenika razgovarala međusobno o svemu što se dogodilo.

„Razgovor hodočasnika iz Emausa vodi do dijaloga s Isusom, koji postaje njihov egzeget. Na temelju njihovih razgovora Krist progovara njihovim srcima, budi ih, zapaljuje“, poručio je Sveti Otac.

Jedinstvo

„Treći element je jedinstvo“, kazao je Papa. „Isus nije nametao svoju nazočnost, ali su ga učenici molili da ostane, želeći da budu zajedno“, podsjetio je.

„Moramo željeti jedinstvo molitvom, svim srcem i snagom, uporno, bez umora jer ako se želja za jedinstvom ugasi, nije dovoljno ići zajedno i razgovarati. Onda sve postaje samo formalnost. Ako pak želja prevlada da zajedno sa svojim bratom otvorimo vrata Kristu, sve se mijenja“, nastavio je.

Papa je podsjetio da Isus ne lomi kruh s učenicima koji se odriču i razjedinjeni su; na njima je da ga pozovu, da mu požele dobrodošlicu, da ga zajedno požele.

„To je možda ono što danas najviše nedostaje kršćanima različitih vjeroispovijesti: goruća želja za jedinstvom, koja je ispred stranačkih interesa“, rekao je Papa.

Vjerodostojni svjedok

„Živimo li ove tri dimenzije na ekumenskom putu, poput onih učenika, zajedno ćemo prepoznati Krista kod lomljenja kruha i uživati u zajedništvu s njim za istim euharistijskim stolom“, rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo zaključio je obraćanje udijelivši im Božji blagoslov i izrazivši želju da na svom hodočašću u Rimu osjete Gospodinovu prisutnost i rast u jedinstvu, prenosi Vatican News.