Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa izaslanstvu katoličkih sveučilišta: Nastavite njegovati mudrost i humanost

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u audijenciju u petak 19. siječnja 2024. predstavnike Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (IFCU), objavio je Vatican News.

Proslavljajući stotinu godina Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (IFCU), papa Franjo je pozdravio njezino izaslanstvo u Vatikanu, napomenuvši da je sto godina rasta i razvoja, razlog za veliku zahvalnost.

Sveti Otac podsjetio je da je prvu udrugu osamnaest katoličkih sveučilišta blagoslovio papa Pio XI. prije točno stotinu godina, 1924. Dvadeset pet godina kasnije, 1949., časni sluga Božji papa Pio XII. osnovao je Federaciju katoličkih sveučilišta.

Umrežavanje s ciljem mira

Zatim je papa Franjo predstavio prvi od dva aspekta koje je želio istaknuti povodom 100. obljetnice. Prvi aspekt je poticaj na suradnju kroz umrežavanje. Danas postoji gotovo dvije tisuće katoličkih sveučilišta u svijetu, naglasio je, dodavši da se u vrijeme velike rascjepkanosti mora usuditi suprotstaviti trendu, i globalizirati nadu, jedinstvo i slogu umjesto ravnodušnosti, polarizacije i sukoba.

Drugi aspekt, nastavio je Papa, proizlazi iz činjenice da je Federacija uspostavljena nakon užasnog Drugog svjetskog rata, kako bi bila sredstvo njegovanja pomirenja i rasta mira i ljubavi među narodima. Nažalost, 100. obljetnica slavi se u pozadini Trećeg svjetskog rata koji se vodi u dijelovima, rekao je.

Iz tog razloga sugerirao je okupljenima da je važno da katolička sveučilišta budu na čelu nastojanja da se izgradi kultura mira u svim njezinim aspektima, kojima se treba baviti u interdisciplinarnoj viziji.

„Posao“ obrazovanja

Sveti Otac je potom naglasio da obrazovanje nije samo transakcijski pothvat, ovisan o savršenim programima ili učinkovitoj opremi, već ga treba poticati strašću. Imajući to na umu, napomenuo je prisutnima važnost strasti koja će animirati sveučilišta, kao što se to očituje u zajedničkoj potrazi za istinom, većim horizontom značenja, koji se živi u zajednici znanja gdje je opipljiva liberalnost ljubavi.

Papa Franjo zatim je pozvao članove izaslanstva katoličkih sveučilišta da ne kopiraju društvene zidove nejednakosti, dehumanizacije, netolerancije i ravnodušnosti. Pozvao ih je naprotiv na izgradnju bratstva, u svim sferama njihova rada.

Nastavite pomagati Crkvi u njezinu poslanju

Završavajući obraćanje, izrazio je zahvalnost za zalaganje katoličkih sveučilišta.

Molim vas da pomognete Majci Crkvi, u ovim trenucima njezine povijesti, da rasvijetli najdublje ljudske težnje nudeći uvid i razumijevanje, kao i razloge nade rođene iz vjere, i tako pomognete Crkvi da se angažira samouvjereno u dijalogu o velikim pitanjima našeg vremena – kazao je.

Papa Franjo na kraju je pozvao nazočne da zadrže svoj pogled usmjeren prema Gospi, Prijestolju Mudrosti, upitavši ih: Koja je tajna Gospe od Mudrosti? – Ona nam donosi Isusa, Božju Mudrost, koji nam nudi kriterije za usmjeravanje svake potrage za znanjem, objavio je Vatican News.

U audijenciji su sudjelovali i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta vlč. prof. dr. Željko Tanjić i prorektor HKS-a za međunarodnu suradnju prof. dr. Hrvoje Štefančić.