Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa mladima: Nemojte se odvajati, blizina znači sreću

Vatikan (IKA)

U Vatikanu je u četvrtak 5. ožujka objavljena poruka pape Franje za 35. Svjetski dan mladih, koji će se na biskupijskoj razini slaviti 5. travnja, na Cvjetnicu, pod naslovom "Mladiću, kažem ti ustani!", izvještava Vatican News.

Papa je pozvao mladiće i djevojke da se ne odvajaju od života, nego da od njega učine nešto lijepo za svijet i za Crkvu. Pred nama su mladi sa zaslonom pametnog telefona spremni za snimanje, možda čak i neke drame, ali koji ostaju na svojoj strani, ne miješajući se, kao da im je neka zavjesa pala na srce. Uživaju sretne sate držeći se po strani, život im je rastresen, gledaju ga sa stajališta onih koji gledaju, a ne vide. To je recept za sreću mnogih mladih koji u svojoj nutrini nose miris smrti zbog dosade i depresije, zbog odluka koje ih čine ravnodušnima. A s druge strane nalazi se dinamizam evanđelja, Isusov stil, Isus koji prolazi, gleda ljude, suosjeća, uključuje se, dodiruje, ljubi i liječi.

Sveti Otac uputio je poruku mladima za Svjetski dan mladih na biskupijskoj razini koja je prva od dvije poruke koje nas dijele od sljedećeg međunarodnog susreta 2022. godine u Lisabonu. Papa je pisao nadahnjujući se na Christus vivit, pobudnici koja je objavljena kao pečat Sinode mladih iz 2018. godine. I kako je to u njegovu stilu kada se obraća mladima, riječi prolaze velikom snagom od otvorenog prepoznavanja mračnih uglova i životnih zamki do isticanja svjetla onih koji, osjećajući se ljubljeni od Krista, padaju i dižu se, no ipak ne prestaju ljubiti.

Da bi to pokazao, papa Franjo je u pojedinim gestama razmotrio Isusovo ponašanje prema udovici iz Naina, kada je susreo skupinu ljudi koji su njezina sina jedinca nosili na pokop. Isus je zaustavio sprovodnu povorku. Približio se, postao je njihov bližnji. No, još se prije toga zaustavio i pažljivo, a ne rastreseno, promotrio prizor; vidio je ženu u njezinoj muci i sažalio se nad njom, napisao je Papa. Kakav je naš pogled? Gledamo li pažljivim očima ili kao kada brzo pregledavamo tisuće fotografija u svojem pametnom telefonu ili na društvenom profilu? – upitao je Sveti Otac, pomno promotrivši stil života mladih, primjećujući sklonost kod mnogih da se prepuštaju životu, držeći se po strani. Oko nas, no ponekad i u sebi susrećemo se sa stvarnošću smrti: fizičkom, duhovnom, osjećajnom i društvenom.

Primjećujemo li tu stvarnost ili osobito trpimo njezine posljedice? Možemo li nešto učiniti da ponovno zadobijemo život? Postoje mladi koji su mrtvi, jer su izgubili nadu, jer su depresivni, jer životare u površnosti, jer se ekstremnim iskustvima dovode u opasnost; postoje mladi koji samo traže mala sitna zadovoljstva, oni koji samo misle kako zaraditi novac i srediti se, te oni koji trpe zbog osobnog neuspjeha. Dugoročno gledano, neizbježno će se pojaviti tupa mučnina, ravnodušje, dosada življenja i postupno sve više nevolja, upozorio je Papa.

Suočen s tim putovima nutarnje smrti, Isus pokazuje putove života koji prolaze kroz otvorenost prema drugima, pogotovo ako su u poteškoćama. Suosjećanje koje je Isus iskusio vidjevši udovicu i beživotno tijelo njezina sina, čini ga sudionikom te stvarnosti drugoga. Na sebe je uzeo bijedu drugoga. Žalost te majke postala je Njegova žalost. Smrt toga sina postala je Njegova smrt. To je paradoksalna istina koju nas uči evanđelje, napisao je Sveti Otac i ponovio mladima:

Ako budete znali plakati s onima koji plaču; ako budete znali biti bližnji kao što je Krist postao bližnji ženi i mladiću iz evanđelja koji je uistinu bio mrtav i koji se vratio u život, jer ga je promatrao Netko tko je želio da živi, bit ćete uistinu sretni. To se može dogoditi i danas i svaki dan.

Isusova riječ nadilazi motivacijske čarobne izraze koji su danas u modi i sve bi morali riješiti. Neki od njih kažu: Morate vjerovati u sebe; u sebi morate pronaći snagu… No, sve su to jednostavne riječi i za one koji su zaista u sebi mrtvi, to ne djeluje. Kristova riječ ima drugu snagu koja je beskrajno jača. To je božanska i stvarateljska riječ koja sama može vratiti život tamo gdje se ugasio, poručio je Papa.

U doba u kojem smo često povezani, no ne i u komunikaciji, u kojem su mladi isključeni i zaokupljeni virtualnim svijetom, Papa je ponovio riječi koje je Isus rekao pokojnom mladiću: Ustani! To je poziv da se otvorimo stvarnosti koja nadilazi onu virtualnu. To ne znači prezirati tehnologiju, nego koristiti je kao sredstvo, a ne kao cilj.

Ustani, znači također sanjajte, riskirajte, zauzmite se kako biste promijenili svijet, zapalite ponovo svoje želje, promatrajte nebo, zvijezde i svijet oko vas.

Da je Isus bio netko tko se bavi samo svojim poslovima, udovičin sin ne bi uskrsnuo, rekao mi je neki mladić jednom prilikom. Koje su vaše želje i snovi? Pustite ih da iziđu i kroz njih predložite svijetu, Crkvi i drugim mladima nešto lijepo na duhovnom, umjetničkom i društvenom području. Papa je u zaključku ponovio mladima: Zauzmite se!