Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se prije pohoda Cipru i Grčkoj pomolio u bazilici Svete Marije Velike

Rim (IKA)

Papa Franjo pomolio se u poslijepodnevnim satima u srijedu 1. prosinca u rimskoj bazilici Svete Marije Velike za uspjeh svoga 35. inozemnoga putovanja u sklopu kojega posjećuje Cipar i Grčku, prenosi Vatican News.

Uobičajeno Papa se pomoli pred ikonom Blažene Djevice Marije – Salus Populi Romani (Spasa rimskoga puka) prije i poslije svakog putovanja u inozemstvo. Prvi je put posebno mu dragu baziliku pohodio dan nakon izbora za papu, 14. ožujka 2013. godine.

Papa svaki put pred Gospinom ikonom u kapeli Borghese položi cvijeće i moli u tišini. Jednom je rekao kako u toj ikoni Marije s Djetetom u naručju vidi „vjeru Božjega naroda koji se stoljećima okupljao oko Gospe u trenucima nevolje da bi isprosio znak milosti s neba, jer ono što je nemoguće ljudima nije nemoguće Bogu“.

Ikona Salus Populi Romani uvijek je bila draga papama i isusovcima – sv. Ignacije prvu misu slavio je upravo u bazilici Svete Marije Velike. Pio XII. joj je iskazao odanost kada je 1950. godine proglasio dogmu o Uznesenju. Ta je ikona, osim toga, 2000. godine bila postavljena u Tor Vergati u Rimu u prigodi Svjetskoga dana mladeži, i tom ju je prigodom Ivan Pavao II. povjerio mladima zajedno s križem, da „uvijek bude jasno očito da je Marija vrlo snažna Majka koja vodi Isusu”. Sv. Ivan Pavao II. od samoga početka svojega pontifikata zaželio je da pred tom Gospinom ikonom dan i noć gori svjetiljka, kao svjedočanstvo njegove velike pobožnosti prema Gospi, ističe se u prilogu Vatican Newsa.

Papa Franjo je i na kraju opće audijencije u srijedu pozvao vjernike na molitvu za njegov pohod Cipru i Grčkoj.